Напишете дума/думи за търсене

Растения за понижаване на температурата

Традиционната употреба на растения с антипиретични свойства е често срещана в много култури.

Всички синтетични съединения, използвани като лекарства, понижаващи телесната температура, са токсични за чернодробните клетки, както и за сърдечния мускул. Затова използването на естествени антипиретични лекарства, особено в момента, е наистина важно. В природата има много растения, които бързо ни отървават от високата температура – липа, малина, червена боровинка, калина (горски плодове), върбова кора, равнец, лайка...

Кората на върба е естествен източник на салицилова киселина.
1 супена лъжица кора от бяла върба се залива с 0,5 литра вряла вода, след като заври, се оставя да къкри на слаб огън в продължение на 5 минути, след което се прецежда и се приема по 1/2 чаша 2-3 пъти на ден при повишена телесна температура.

Малината се използва също като антипиретичен ефект.
Малиновите стръкове (колкото по-дебело е стеблото, толкова по-добре) – са най-мощните антипиретични натурални лекарства - варете 20-30 минути, докато отварата придобие тъмномалинов цвят и пийте на няколко дози (цветовете и сушените плодове също са ефективни).
2-3 с.л. сухи плодове и листа се заливат с 0,5 литра вряла вода, престояват 20 минути и се отцеждат. Приемайте 1-2 чаши на всеки 2-3 часа.

Сокът от горски плодове и червена боровинка са добър антипиретик.
Счукайте една чаша червени боровинки, залейте с две чаши вряща вода и оставете да ври 20-30 минути. Приемайте 2-3 пъти на ден в топла форма.

В традиционната медицина липата се използва като инфузия в качеството си на потогонно средство при настинки, грип и за изплакване на устата като бактерицидно средство. Намира приложение и при главоболие, болки в гърлото, кървене, безплодие, неврози, белодробна туберкулоза, екзема и фурункулоза.

Инфузия от липов цвят: 2-3 супени лъжици липов цвят се заливат с 1 литър вряла вода, оставя се за час и се прецежда.
Единична доза - 1 чаша на прием. Приемайте при треска и настинки като потогонно средство.

Втората рецепта за запарка от липови цветове: варете липов цвят с корите на една ябълка, добавете мед и пийте бързо от три до пет чаши гореща една след друга.

Антипиретичните и потогонните свойства също имат:

ментата, цветове от арника, риган, мащерка, млечен бодил, листа от дива ягода и къпина. Цветове от бъз, листа от касис.

Пелинът също се използва като лечебно растение. Залейте 1 супена лъжица сух пелин с 200 мл вряща вода, оставете за 10 минути и изпийте горещо.

Елекампан при висока температура
При висока температура елекампанът ще помогне със сигурност. Коренът му традиционно се използва, но и стъблото, и цветята също са ефикасни. Може да се намери в билковите аптеки.
Смачкайте корена на елекампана и го залейте със студена вода, добавете чаена лъжичка ябълков оцет. За 200 мл вода, 1/2 чаена лъжичка счукан корен.
Трябва да престои цяла нощ. Приемайте по 1/2 чаша преди хранене. Имайте предвид, че вкусът е много тръпчив.
Елекампанът е отлично средство за кашлица, лекува тежки заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Противопоказанията могат да се наблюдават при пациенти с пептична язва в остър стадий (с излишна киселинност).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X