Напишете дума/думи за търсене

Безпрецедентната полза на лимоните за здравето

Ако смятате, че лимоните са полезни само за лимонови пайове и освежаващи напитки, тогава тази статия ще ви накара да помислите отново. Вкусният цитрус може да бъде много по-полезен, отколкото може да си представите. Ярко жълтите плодове имат много ползи за здравето.

1. Лимоните имат много противоракови свойства
Проучване, проведено през септември 2017 г., подчертава значението на цитрусовите сокове и техните екстракти за превенцията на рака, както и възможната им употреба като съпътстващи вещества в съвременните онкологични терапии. Пълен с витамини, лимоновият сок предпазва клетките от увреждане, което може да доведе до фатални заболявания.
Лимоните имат много ценни хранителни вещества като витамин С, калций, желязо, магнезий, калий и фибри. D-лимоненът в лимоновата кора също притежава антиракови свойства. Доказано е, че предотвратява карцинома на млечната жлеза, черния дроб, белите дробове и други.

2. Лимонов сок за детокс на черния дроб
Пиенето на лимонова вода е чудесен начин за детокс на тялото и да подобрите работата на храносмилателната система. Пектинът в лимона помага за емулгирането на маслата и премахването на отпадъците от червата. Рецепта за проста, но ефективна напитка:
1 лимон; половин чаша вода; 1 сурово яйце; 2-3 супени лъжици кокосово масло или зехтин екстра върджин; 1 капсула витамин Е; 2 см пресен джинджифил. Смесете всички съставки и пасирайте за 1 мин. За най-добри резултати изпийте половината от сместа преди закуска.

3. За лечение на инфекции в гърлото
Лимоните са с високо съдържание на витамин С - естествен антиоксидант, който повишава имунната система и има антибактериални свойства. Медът, топлата вода и лимонът са доказано във времето решение за лечение на възпалено гърло. Медът покрива гърлото, докато лимонът намалява слузта. За да отпуснете мускулите на гърлото, пийте отварата, докато е още топла. Ако имате висока температура, консумирайте я студена.
Вкусният микс ще помогне за свиване на подутата тъкан в гърлото и ще създаде кисела среда за вирусите и вредните бактерии.

4. Засилва мозъчната функция и намалява стреса
Лимоните съдържат и много калий, който е един от ключовите елементи, отговорни за по-добрата функция на мозъка. Освен това калият активира невроните, участващи в положителните мисли и чувства, и играе важна роля в регулирането на серотонина.
Един лимон съдържа 187% от препоръчителната дневна норма на витамин С.

5. Спира кървенето от носа
Лигавицата на носа съдържа малки кръвоносни съдове, които кървят доста лесно, ако се разкъсат. Не навеждайте главата си назад, когато имате кръвотечение от носа, а вместо това дръжте го в нормално положение, притискайки го. Капнете с капкомер 1-2 капки пресен лимонов сок във всяка ноздра. Кървенето трябва да спре почти моментално поради високата киселинност на лимоновия сок. Витамин С ще укрепи и деликатните кръвни капиляри в носа. Не издувайте носа, защото ще издухате съсирека и ще го накарате отново да започне да кърви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X