Напишете дума/думи за търсене

Как да познаваме зрелите и вкусни плодове и зеленчуци

Може да сте виртуозни в кухнята, но това не означава, че сте ненадминати в подбора на продуктите, които след това превръщате в част от своите кулинарни шедьоври.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат в избора на най-вкусните и полезни плодове и зеленчуци, предлагащи се на пазара.

1. Домати

Много от нас смятат, че доматите на клонки са по-свежи и затова ги избират. Всъщност стъблото не е индикатор за свежестта, а за недостатъчната зрялост на доматите. Зрелите домати падат сами от клончето.

Цветът на един добър домат трябва да бъде хомогенен и наситен, без зелени участъци. Освен това миризмата му трябва да е приятна. Лесно е да се забележат нитратните домати в магазина - те са еластични, но не са твърди. Ако ги натиснете, няма да видите следи от пръстовия отпечатък. Качествените домати трябва да са леко меки на допир.

2. Диня

Най-вкусните и най-сладките дини узряват във втората половина на август до края на септември. Някои производители пръскат ранните дини с азотни торове и стимулатори на растежа, опитвайки се да събират реколтата по-бързо. Всички плодове абсорбират тези опасни вещества от околната среда. Поради същата причина не би трябвало да купувате дини, които вече са отрязани - съдържат много микроби.

Избирайте средна диня. Светлите, контрастиращи ивици и лъскава кора са показатели за нейната зрялост. Зрялата диня има суха опашка, защото когато диня узрява, тя спира да пие влага от земята. Почукайте плода с пръст - узрелите дини издават кънтящ звук.

3. Ябълки

Избирайте средни ябълки. Те трябва да са твърди и тежки. Не купувайте лъскави плодове. За да изглеждат добре, производителите ги мажат с восък или с естествени смоли.

Когато купувате зелена ябълка, обърнете внимание на сивата мрежа близо до стъблото - ако е там, означава, че ябълката е узряла.

4. Череши

Купувайте череши през сезона - през юни или юли. Плодовете са по-питателни, вкусни и по-евтини по това време. Проверете черешите с докосване, преди да ги купите - те не трябва да бъдат твърде твърди или твърде меки и не трябва да има капки върху тях. Плодовете трябва да блестят и да са наситени на цвят. Колкото по-тъмни са плодовете, толкова по-полезни захари, каротеноиди, антоцианини и органични киселини притежават.

Избирайте череши само с дръжки. Свежите череши имат зелени и твърди дръжки. Ако плодовете са лепкави, е вероятно те да не са свежи, а миризмата на ферментация означава, че плодовете се развалят.

5. Сливи

При купуване на сливи изберете плодове с хомогенен цвят. Избягвайте напуканите сливи, както и такива с вдлъбнатини, петна и други наранявания. Плодът трябва да е тежък, с приятна сладка миризма. Ако обвивката на плода има тънък бял слой, това означава, че сливите са обрани наскоро. Обърнете внимание на дръжката - узрялата слива трябва да има узряло стъбло.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X