Напишете дума/думи за търсене

Как да познаваме зрелите и вкусни плодове и зеленчуци

6. Краставици

Купувайте краставиците с яркозелен цвят. Те трябва да са твърди на допир. Ако краставицата е свежа, цветът на нейната кожа трябва да бъде наситен, без никакъв блясък. Кората, която е твърде блестяща, може да сигнализира, че зеленчукът е пълен с нитрати и е покрит с восък.

Обърнете внимание на опашката - ако е изсъхнала и суха, това е знак за недобро качество. Купувайте краставици, които са със среден размер. Прекалено сухите зеленчуци имат воден вкус и са неприятно горчиви. Петна, пукнатини и охлузвания по повърхността на краставицата също са неприемливи.

7. Банани

Избирайте банани с яркожълт цвят. Малките точки на кората показват, че плодът е узрял и е готов за употреба. Въпреки това не трябва да съхранявате банана повече от 2 дни, или ще презрее твърде много.

Не купувайте банани с големи черни петна, тъй като е започнал процесът на гниене.

8. Круши

Зрялата круша може лесно да бъде идентифицирана от силния аромат. Самият плод не трябва да бъде нито твърд, нито прекалено мек и не трябва да има никаква повреда или вдлъбнатина върху неговата кора. Кафяви петна в близост до опашката показват, че плодът не е свеж.

9. Киви

Когато избирате киви, поставете един плод между палеца и показалеца и го стиснете леко - зрелият плод ще бъде мек, но еластичен. Също така обръщайте внимание на миризмата. Зрялото киви има осезаема цитрусова миризма, а кората е гладка и твърда, без никакви повреди.

10. Лимони

Зрелият лимон има блестяща кора, все едно е полиран. Обръщайте внимание на гладкостта на кората - лимоните от първата реколта са гладки. Концентрацията на полезни елементи в тях е по-висока, отколкото в плодовете на по-нататъшните реколти. Кожата, която е твърде груба, обикновено е дебела и тежи повече от плодовете с тънка кора, но имат по-малко пулпа.

11. Авокадо

Когато избирате авокадо, първо трябва да обърнете внимание на неговия цвят. Зрелите плодове обикновено са много по-тъмни. Но имайте предвид, че има видове, които може да останат вечнозелени.

Кожата на авокадото трябва да е малко набръчкана, но не трябва да има големи вдлъбнатини или натъртвания.

Последната стъпка е да проверите началото на стъблото. Ако цветът под него е зелен или жълт, този плод си заслужава да се закупи. Ако е кафяв, плодът е презрял.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X