Напишете дума/думи за търсене

Пема Цецо: Егото е причина за много болести

коя е тя

Пема Цецо е родена през 1977 г. в Аруначал Прадеш, Индия. Завършва начално училище през 1994 г. с награда стипендия от правителството на Индия и продължава да учи икономика и социология в Пенджабския университет. Още в колежа у нея се зараждат импулси да служи на хората и интересите й се насочват към медицината. Иска да разбере, как и защо се появяват болестите и как могат да се лекуват. Затова през 1997 г. постъпва в Медицинския и астрологичен колеж в Дармасала, където изучава тибетска медицина в продължение на пет години плюс една година стаж. В края на медицинското образование по нейно желание практикува като лекар доброволец в продължение на 4 години. След това три години работи в Мумбайска клиника. Там се запознава с много случаи на ракови заболявания и от практиката си установява, че тибетските лекарства и начини на лечение наистина действат добре при такива болести. Сега тибетската лекарка се занимава с превода на безценните древни медицински тантри.

Как мислите и усещате, коя е Пема Цецо?

В будизма ние не се съсредоточаваме върху личността, не казваме и не мислим, че това е Пема Цецо. За нас не е важно отделното себе. Мислим, че животът е по-хубав и по-лесен без его, без себичност. Тогава става по-лесно и лечението. Егото отравя всичко и е причина за много нещастия и болести. Но е много трудно човек да се научи да живее без его, въпреки че животът след това става по-прост и по-лесен.

А каква е вашата мисия?

Моята мисия е да служа на хората, на болните, на тези, които се нуждаят от моята помощ. Хората в България например имат много проблеми с храносмилането, защото ядат прекалено много сурови зеленчуци във вид на салати. Освен това в същото време пият алкохол или газирани напитки. Мнозина, включително и диетолози и лекари, препоръчват да се ядат много сурови зеленчуци, но те са трудно смилаеми, трудно се разграждат и предизвикват нарушения и заболявания на храносмилателната система. Много по-добри за здравето са готвените зеленчуци.

Пема Цецо, снимка: Наско Атанасов
Пема Цецо, снимка: Наско Атанасов
Защо станахте лекар, как срещнахте тибетската медицина?

Защото реших, че да си лекар е един добър начин да помагаш на хората. Освен това произхождам от семейство на лекари - баща ми, дядо ми и още много поколения преди него са били лекари. Баща ми е може би шеста генерация лекар. Аз учих в Медицинския и астрологичен колеж в Дармасала. В него пет години се учи медицина и една година след това има практика.

Кое е отличителната черта на тибетската медицина, която най-много я отличава от западната?

Тибетската медицина разглежда типа енергия, която тече в тялото на пациента и според нея предприема необходимите мерки за балансирането на енергиите в тялото, представени като елементите въздух, огън и вода. Така ние се стремим да открием причината за заболяването на дадения пациент, която обикновено е в нарушаването на баланса на енергиите и преобладаването на някоя от тях. Докато западната медицина повече се стреми да отстрани последствията от заболяването, а не толкова търси причините за него. Ние наричаме трите енергии непа. И според преобладаването на някоя от тях имам хора с въздушна непа, с огнена непа или водна непа. На основата на тези три енергии поставям диагноза на пациентите.

Как поставяте по-точно диагнозата, с какви методи си служите?

Най-напред по външния изглед на пациента, от това какъв тип тяло има, какви са движенията му, стойката, походката, цвета на лицето. После гледам и урината му - цвят, чистота, примеси. И след това поставям диагноза. Използвам и пулсовата диагностика. По типа пулс и характерните му особености може много точно да се определи заболяването, състоянието на органите и системите, както и енергийният тип на човека, към коя непа принадлежи.

Лекувате ли ракови заболявания?

Занимавам се с лечение на различните видове рак, но само когато са в начален стадий. Използвам билки, които са в системата на тибетската медицина, предимно във вид на отвари.

Откъде е дошло знанието в тибетската медицина?

Ние имаме много древни будистки книги върху медицината. Те са всъщност основата на тибетската медицина. Но още от предбудистко време, от религията Бон, са запазени медицински знания и практики. Освен това върху тибетската медицина са оказали влияние и медицинските практики и знания от околните народи на Персия, Индия и Китай. В крайна сметка се е създала една собствена оригинална медицинска система, известна като тибетска медицина.

Прегледът на пациентката е доста необичаен. Тибетската лекарка внимателно взима ръката й и като че ли й мери пулса. Но не брои ударите, а малко се унася, притваря очи и сякаш започва да чете от невидима книга. Описва точно заболяванията и причините, довели до тях. Толкова е съсредоточена, че изобщо не забелязва присъствието на външни хора,  снимка: Наско Атанасов
Прегледът на пациентката е доста необичаен. Тибетската лекарка внимателно взима ръката й и като че ли й мери пулса. Но не брои ударите, а малко се унася, притваря очи и сякаш започва да чете от невидима книга. Описва точно заболяванията и причините, довели до тях. Толкова е съсредоточена, че изобщо не забелязва присъствието на външни хора, снимка: Наско Атанасов
Коя според вас е основната причина за болестите в съвременния свят?

Основното е нарушаване на баланса в живота на хората, което е следствие от напрежението, лошото хранене и прекалено многото желания и амбиции на съвременния човек. Така се пораждат много от заболяванията в съвременния свят, включително и раковите, за които стана въпрос.

Аз давам лекарства на хората и те им помагат. Съветвам ги да преодоляват гнева си, да бъдат по-търпеливи, по-спокойни, по-толерантни, по-смирени. Да обичат ближните си, да им помагат. Тогава ще бъдат и по-здрави и по-малко ще боледуват. Всичко тръгва от ума и затова най-напред трябва да успокоят ума си. И особено важно е да намалят агресията към другите. Не бива и да се пие и толкова много кафе.

Кафето лошо нещо ли е?

Всичко, което е в повече, е лошо. То нарушава баланса. Сетивата и органите трябва да са в хармония. Сексуалните органи трябва също да са в баланс и да не се злоупотребява със секса, защото и това води до заболявания.

Използвате ли астрология, тъй като колежът, който сте завършили е за медицина и астрология?

Аз лично не се занимавам с астрология, но в определени случаи давам данни за пациента на някой астролог, за да изготви карта, от която с негова помощ мога да направя определени изводи за здравословното състояние на човека и типа заболявания, към които е склонен. Има и кармични болести, които трудно се лекуват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X