Напишете дума/думи за търсене

Места на планетата, забранени за посещение

Най-вероятно само най-запалените пътешественици няма да се спрат пред нищо, за да обиколят наистина целия сват. 
Ако сте от тях, не е лошо да знаете, че освен глобална пандемия, дебнат и други опасности в различинет планетянски дестинации.
Кои са местата на Земята, до които е добре да не припарвате?

Остров Северен Сентинел

Причина за забраната: агресивни аборигени

Един от Андаманските острови в Бенгалския залив е дом на опасни местни жители, които избягват всякакъв контакт с цивилизацията и яростно се съпротивляват на всяко проникване.

Според учените, аборигените са прекарали до 60000 години в изолация от останалата част от човешката цивилизация. Тези хора активно защитават своята територия: през 2004 г. те стрелят по индийски държавен хеликоптер със стрели, който лети над острова след цунами, за да разбере дали местните жители се нуждаят от помощ.

Най-новите техни жертви са заблудени и изгубени рибари: след тяхното убийство индийските власти призоваха гражданите да стоят далеч от племето и земята му.

Остров Сюртсей

Причина за забраната: научни експерименти

През 1963 г. във водите на Исландия подводен вулкан изригва и за кратко време образува нов остров с площ 2.7 кв. км.

Той веднага получава внимание от учени от различни страни, тъй като това е изключителен пример за образуването на земя и началото на нов живот.

Оттогава островът, кръстен на героя Сурт от скандинавската митология, който е предводител на огнените вулкани, служи само за научни цели и е зона с ограничен достъп за туристи.

Змийският остров

Причина за забраната: отровни змии

Остров Ilha Da Queimada Grande, който се намира на 35 км от бреговете на Бразилия, изглежда като истински рай. Можете да платите с живота си обаче, ако предприемете пътуване до там.

На площ от 0.43 квадратни километра парчето земя има население от около 4000 отровни змии. Отровата на част от тях убива мигновено.

Ето защо бразилските власти забраняват посещенията на Ilha Da Queimada Grande, който също така се нарича Змийския остров.

Ise Grand Shrine, Япония

Причина за забраната: само за елита

Това е най-важният храмов комплекс в страната. Основният храм е заобиколен от висока дървена ограда, като само високопоставени свещеници и членове на императорското семейство се допускат вътре.

До 1945 г. мястото е още по-труднодостъпно. То е отделено от външния свят чрез река Миягава, която символизира границата между обикновената и свещената земя.

На монасите им е абсолютно забранено да пресичат реката: смятало се е, че това би довело до нарушаване на неприкосновеността на храма и би предизвикало проблеми в страната.

Остров Груинард

Причина за забраната: тестване на биологични оръжия

През 1942 г. британското правителство купува шотландския остров Груинард за тестване на биологични оръжия - по-специално антракс.

По време на експеримента е установено, че антраксът замърсява територията, на която е разпръснат, за дълъг период от време, което води до смърт на населението в 95% от случаите.

До 1980 г. островът е едно от най-смъртоносните места на планетата. През 1986 г. учените най-накрая започват "прочистването" му, като той е обявен за безопасен през 1990 г. Въпреки това никой не се установява там.

Експертите предупреждават, че спорите на антракса остават в почвата на острова, което означава, че тя няма да бъде подходяща за живот в продължение на стотици години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X