Напишете дума/думи за търсене

5-те най-подходящи места за пенсионерите авантюристи (галерия)

СНИМКА: Pixabay

Целогодишно слънце, евтин начин на живот и възможност за изследване на различни култури са част от примамливите аспекти за хиляди чужденци относно тяхното пенсиониране, пише Би Би Си.

Следващите дестинации са отличени като най-добри алтернативи за пенсионерите, които обичат приключенията. Те биха удовлетворили нуждите им на ниски цени, като това в никакъв случай не означава, че няма да е качествено.

Колумбия

Близкото разположение на Колумбия до екватора позволява на жителите да се радват на 12-часов слънчев ден през цялата година. Колониалните градове, впечатляващите планини и красиви плажове са останалите причини страната да привлича толкова пенсионери.

За планинарите изобилието от планински възвишения е изкушаващо, докато най-големият бариерен риф в света е притегателната сила за водолазите. Като цяло стандартът на живот в страната не е особено висок и тристепенно меню за двама в Колумбия струва $18, което е една трета от цената за същото в САЩ.

Колумбия. СНИМКА: Pixabay
Колумбия. СНИМКА: Pixabay

Камбоджа

Въпреки мрачното минало на страната, тя вече е започнала да привлича все повече пенсионери със своите тропически острови, религиозни паметници и храмове.

Столицата Пном Пен е също едно изключително място, благодарение на сградите в старата част на града, запазили френския колониален почерк. Освен с исторически забележителности, той впечатлява посетителите си и с модерни търговски центрове, както и интересна източна кухня.

Камбоджа предлага и различни туристически активности като кану-каяк и възможност за посещения на живописни водопади. Някои от техните съседи в Тайланд мигрират в страната поради завишаването на цените там.

Стандартът на живот в Камбоджа е най-ниският в цяла Азия. Тук тристепенното меню за двама струва $15. Все още се работи върху здравеопазването на страната и затова относно по-сериозни заболявания е нужно да се отскочи до Бангкок или Сингапур.

Камбоджа. СНИМКА: Pixabay
Камбоджа. СНИМКА: Pixabay

Коста Рика

Преимуществата на Коста Рика са тропическият й климат, отличната здравна система и високото качество на живот. Средната продължителност на живот на тази нация е 79 години, което я поставя наравно със САЩ и сред най-високите в Латинска Америка.

Най-хубавото от всичко е самото население, което се състои от винаги позитивно настроени и усмихнати хора. Коста Рика разполага с международно летище, прекрасни търговски центрове и отлично ниво на болничните заведения.

Множеството плажове, национални паркове и горски пътеки са другите причини много от туристите и любители на дивата природа да посещават страната. Здравната система е едно от нещата, които най-силно изкушава пенсионерите, тъй като услугите в частните болници са едни от най-евтините на изток.

Коста Рика. СНИМКА: Pixabay
Коста Рика. СНИМКА: Pixabay

Малайзия

Малайзия изглежда сякаш притежава всичко - от прекрасния бял пясък по плажните ивици до тропически гори и изключително модернизираната столица Куала Лумпур. Кристалночистите води на страната са притегателна сила за всички гмуркачи, както и температурата на самата вода, близка до 30 градуса почти през цялата година.

Цените в Малайзия не са особено високи, но посетителите трябва да внимават с вносните стоки от коли до алкохол, които могат да са доста по-скъпи заради местните такси. Получаването на пенсия или социална помощ там не се облага с този тип данъци, което отново устройва пенсионерите.

Малайзия. СНИМКА: Pixabay
Малайзия. СНИМКА: Pixabay

Никарагуа

Страната предлага страхотни плажове, тропически гори, пленителни езера и вулкани. Американското правителство съветва гражданите си преди да решат да влагат пари в имот там да го проучат добре, тъй като има риск трудно да се докаже кой е собственикът му.

Въпреки това четиристаен апартамент в центъра на града под наем струва около $509 на месец. В Никарагуа действа и добра пенсионна система, която освобождава чужденците от данъци.

Никарагуа. СНИМКА: Pixabay
Никарагуа. СНИМКА: Pixabay

 Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X