Напишете дума/думи за търсене

Дестинации, които туризмът унищожава (галерия)

Жителите на много популярни дестинации често упрекват туристите в неприлично поведение и претъпкване на родните им места, но ето кои страни и градове са напът наистина да бъдат унищожени от туризма, пише The Independent.

Венеция

С всяко десетилетие населението на Венеция намалява наполовина. От оживено място, обагрено от своите жители, градът се превръща в тематичен парк. С развитието на туризма, все повече местни биват изтласкани от родното си място. Круизните кораби, които пристигат до самия бряг на Венеция, оказват влияние върху здравеопазването, икономиката и естетичния облик на града, тъй като туристите рядко спят и се хранят на круизерите.

Венеция СНИМКА: Pixabay
Венеция СНИМКА: Pixabay

Пренаселването на световната дестинация е огромен проблем, особено през пиковия сезон, когато много от посетителите дори не успяват да стигнат до ключови забележителности заради прииждащите туристически тълпи. Едно от решенията е повечето екскурзии да бъдат организирани преди и след най-желания период за посещение. Съществува възможност и да се пропусне пиковия сезон, като се насочат туристи към по-малките градчета и села в околността.

Камбоджа

Камбоджа е страна, чийто туризъм се върти най-вече около сиропиталищата, които разединяват обществото. Не само че броят на домовете за изоставени деца нараства, а и 80% от невръстните им обитатели не са сираци, а са оставени там от техните семейства с надеждата това да им осигури по-добър старт в живота. Малчуганите страдат от синдром на постоянното изоставяне, така че по-добре не ги посещавайте.

Камбоджа СНИМКА:Pixabay
Камбоджа СНИМКА:Pixabay

Много от посетителите често купуват сувенири от деца, поставени на туристически места. Родителите им ги измъкват от училище, защото считат, че сладките и невръстни малчугани могат да изкарат повече пари от тях самите. Управляващите съветват да не подстрекаваме тази дейност и ако наистина искаме да помогнем на децата на Камбоджа, по-добре да се опитаме да убедим семействата им да ги задържат у дома.

Исландия

Исландия доста подобри нивото на своята икономика благодарение на туризма през последните години. В момента обаче страната се превръща в жертва на собствения си успех. През 2009 година 250 000 души са посетили държава, а миналата година повече от милион и половина. Исландия не може да се справи с тази цифра и през пиковия сезон се пренаселва толкова, че придвижването става наистина трудно.

Исландия СНИМКА: Pixabay
Исландия СНИМКА: Pixabay

Решение на проблема е отклоняването на туристите от основните маршрути. Много от тях няма да открият разлика между най-известния водопад в страната и втория и третия по популярност, тъй като обаянието им е еднакво. Така и възможността да се насладим истински на магическите места е доста по-голяма, тъй като атмосферата там ще бъде много по-спокойна.

Барселона

Кметът на Барселона е в конфликт с туризма в града: поставил е забрана върху посещения на пазар "Ла Бокерия" от големи групи посетители, глобява оператори на туристически агенции за нарушения, затваря нелегални имоти, които се отдават под наем, и обвинява пияните британски туристи за повишения брой на полицейски оплаквания.

Барселона СНИМКА: Pixabay
Барселона СНИМКА: Pixabay

По последни данни местната управа има по-големи безпокойства по темата с туризма, отколкото бедността. Градът изгубва своята идентичност заради прекаленото пренаселване. Решението на въпроса е подобно на това при случая с Венеция. Добре е да се избягва пиковия сезон за посещение, за да успеем да се насладим на пъстротата на Барселона.

Тайланд

През изминалата година Тайланд затвори остров Кох Тачай заради прекаленото наличие на туристи, но това не реши проблема изцяло. Пукет е другата топ дестинация, която се явява главен причинител на пренаселването на страната. Тайланд се опитва да поддържа модела си на райско кътче, но все повече се отдалечава от него поради непристойното поведение на посетителите, разпространението на наркотици и секс туризма.

Тайланд СНИМКА: Pixabay
Тайланд СНИМКА: Pixabay

Мангровите гори се завземат от повече и повече туристически комплекси, където отношението към животните продължава да бъде все толкова "хуманно". Тайланд има епично крайбрежие, изпълнено с над 1 400 острова, така че просто можем да изберем някой от тях като перфектна алтернатива на претъпканите Пукет и Кох Тачай.

Куба

През последните няколко години се наблюдава огромен скок в броя на туристите, които посещават Куба. Те нарастват по-бързо от инфраструктурата на страната, като това не означава, че основният проблем ще е в намирането на места за почивката им.

Куба СНИМКА: Pixabay
Куба СНИМКА: Pixabay

Този наплив от посетители оказва влияние и на местните. Най-посещаваното място в Куба е Хавана. Ето защо се препоръчва да отидем на някоя по-отдалечена точка, за да избегнем туристическия поток в страната.

Превод и редакция: Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X