Напишете дума/думи за търсене

9 световни чудеса, които са застрашени от изчезване (галерия)

Наскоро стана ясно, че Испания е първата страна-членка на ЕС, чиято забележителност влиза в списък на ЮНЕСКО за застрашени обекти. Това е националният парк Доняна, който е дом на редкия иберийски рис и който е в опасност от изчезване заради над 1000 незаконни кладенеца, пише profit.bg.

Но това далеч не е единственият обект, който е под заплаха. Вижте 9 места от този списък, които е хубаво да посетите, преди да са загубени напълно.

Национален парк Евърглейдс, Флорида

Национален парк Евърглейдс, Флорида СНИМКИ: ФЕЙСБУК/ИНСТАГРАМ
Национален парк Евърглейдс, Флорида СНИМКИ: ФЕЙСБУК/ИНСТАГРАМ

Той е третият по големина парк в САЩ. Разположен е в Южна Флорида и е известен с редките видове пантери, крокодили и видри. Национален парк Евърглейдс е единственото място в САЩ, на което можете да срещнете маслионенозелени американски крокодили и огромни алигатори.

От ЮНЕСКО алармират, че заради замърсяването и спада на водата, може да се стигне до изчезването на някои сухоземни и водни обитатели.

Старият град Йерусалим и неговата стена

Куполът на скалата, Йерусалим
Куполът на скалата, Йерусалим

Йерусалим е свещен град за юдеи, християни и мюсюлмани, а Старият град приютява забележителните 220 исторически паметници, включително Куполът на скалата (предполага се, че това е мястото, на което Авраам е поднесен в жертва) и Стената на плача.

От ЮНЕСКО заявяват, че са обезпокоени от някои разкопки около Стария град, както и от това, че властите възпрепятстват консервацията на някои паметници.

Белизки бариерен риф

Белизки бариерен риф
Белизки бариерен риф

Белиз има много, което да покаже на света – руините на маите, топ места за гмуркане, като Голямата синя дупка. Това, което е застрашено обаче, е Белизкият бариерен риф, който е най-големият в северното полукълбо и на него се гледа като на северния отговор на Астралийския голям бариерен риф.

Той е дом на много редки видове, като водни костенурки, крокодили, китове, акули. Причината да влезе в списъка е свръхуловът, който се наблюдава тук, както и проучванията за нефт и газ.

Близо 15% от БВП на Белиз идва от търговска риболовна дейност, 200 милиона долара са приходите от туризъм. Всички тези дейности застрашават биоразнообразието на рифа, затова се препоръчва водене на по-устойчива политика.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X