Напишете дума/думи за търсене

Най-красивите и магични пещери

Обичаме да се прехласваме по ширнали се поля, по високи била, по гледки от стръмни скали, тътрещи се до хоризонта и обратно. Но има хубост, която е скрита от първия поглед на очите. Скрита в пещерите - магични, вълшебни, прелестни, мистични, ослепителни.

Този природен феномен има власт над сетивата не само с красотата си, но и с мистерията, която носи в себе си.

Пещерата Бату

Това е серия от пещери, намираща се в провинция Гомпак, близо до Куала Лумпур. Те са известни с това, че в тях има много хинду храмове и са посветени на Бога на войната Муруган.

Пещерата Там Лод

Тя е част от най-дългата пещерна система в Тайланд. В нея се преминава с кану, направено от бамбук, а вътре може да бъдат съзерцавани праисторически ковчези на скромната възраст от 1700 години.

Каньонът на антилопата

Намира се в американския щат Аризона, в земята на племето навахо. Красивият каньон е разделен на две - Горен каньон, наричан още „Процепа”, и Долен каньон, познат като „Тирбушона”.

Тръстикова флейта

Тази варовикова пещера е на повече от 180 милиона години и е най-известната туристическа атракция в Китай повече от хилядолетие, заради красивата й многоцветна светлина.

Пещерата на Елисън

Намира се в областта Уолкър в подножието на планината Пиджън. Тя е 12 най-дълбока пещера в Америка. Дълбочината й достига 325 метра.

Ледникова пещера край вулкана Мутновски

Със стени и таван, направени от плътен лед и река, която бавно се прокрадва в подножието й, тази пещера е едно от най-красивите места, които може да се видят в Русия.

Пещерата в глетчера Вахтнайокутъл

Лед, пещера и красиви пейзажи. Веднага се сещате за Исландия, нали? Iтази пещера се намира в най-големия глетчер в Европа.

Пещерата Найка

Известна е с необикновените си селенитни кристал и дълбочина от 300 метра, намира се в Северно Мексико. Но в нея обикновени туристи не могат да слизат, тъй като температурата в нея е 50 градуса и 100 процента влажност, а изследователите й работят в нея със специални костюми, натъпкани с лед, и дихателни апарати.

Ледените пещери на връх Еребус

Намират се близо до нос Еванс, Антарктика и се смятат за едно от най-топлите места на ледения континент. От горещата пара на връх Еребус се образуват ледени кули и пещери-сауни.

Пещерата Ваитомо

Това природно образувание се намира в Нова Зеландия и в него живее голяма популация от светещи червеи, откъдето идва причудливата светлина в нея.

Шкоцянските пещери

Те са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Цялата система е дълга 6 км и се състои от множество карстови зали, 30 водопада и подземен каньон и се намира в Словения.

Пещерата в Алгавре

Тази известна португалска забележителност е достъпна само и единствено по вода. Струва си заради нея да се научите да плувате, нали?

Пещерата Сон Дунг

Тази удивителната пещера се намира във Виетнам. За момента се твърди, че тя е най-голямата пещера на планетата. В подножието й клокочи чързоводна река.

Пещерата Прая Након

Тайнствената пещера се намира в националния парк Као Сам Рой Йот в Тайланд. Притегателна за туристи и местните крале, които обочиат да я посещават заради естествената светлина, която влиза в нея през разрушените й покриви.

Мраморните пещери

Над 6200 години природата е дълбала тези приказни Мраморни пещери в Патагония. Те с величествени отражения на скалите в тюркоазените води.

Другото им име е Мраморна катедрала, заради формите й, които наподобяват арки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X