Напишете дума/думи за търсене

Хипенгофобия – що е то и страдате ли от нея?

Думата хиперенгиофобия може да не ви е позната, но е сигурно, че ще разберете нейното значение.

Това е ирационален и преувеличен страх от отговорност, който може да стане парализиращ и да засегне различни измерения на живота ни.

Той може да се превърне в епицентър на дискомфорт, който в крайна сметка доминира в настроението на страдащия.

Хипенгофобията е вид страх, който пречи на хората да поемат отговорност за всякакъв вид дейност, решение или задача.

Страхът от поемане на отговорност показва другата страна на често срещан проблем в днешния свят: неспособността да се делегират отговорности. Всъщност някои хора смятат, че винаги трябва да поемат контрола върху всичко и намират за невъзможно да се откажат от него.

Характеристики на хипенгофобията
Може би най-важната характеристика на тази фобия е склонността да се бяга от ситуации, които изискват отговорност, но като цяло не представляват никакъв вид заплаха. Това поведение при летене често е придружено от физически неразположения, като гадене, повръщане, прекомерно изпотяване и други.

Както при почти всички фобии, тази прекомерна реакция е неволна и практически неконтролируема. На свой ред тя генерира симптоми на тревожност, пристъпи на паника и влияе негативно на самочувствието на страдащия. Произходът на страха от отговорност може да бъде работа, академични, икономически или проблеми със социалната адаптация.

Хората, които страдат от хиперфобия, често се държат егоистично, склонни са да натоварват околните с техните отговорности. Освен това те са изключително сурови към тях по-късно, ако нещата се объркат.

Произходът на тази фобия не е ясен. Може да бъде свързано с травматично събитие, при което страдащият не е постигнал определена цел. Като алтернатива, може би е прекарал дълго време, изправен пред прекомерни изисквания.


Видове страхове, които могат да се появят при хипенгофобия

Страх от грешка
Страхът от допускане на грешки е един от основните страхове, произтичащи от тази фобия. Страхът да не сгрешат, кара хората да изпадат в бездействие, блокирайки в същото време вземането на решения.

Страх от неизпълнение на очакванията
Страхът да не живееш според определени обстоятелства или да не се държиш по подходящ начин, се появява периодично. Въпреки това често тези очаквания са самоизградени и не се основават на външни критерии или външни отрицателни оценки.

Избягване на негативни преценки
По същия начин може да има тенденция да се избягват отрицателните оценки. Например страдащите могат да избегнат отговорности или да се откажат от изпълнението на задача, преди да я завършат, за да избегнат въображаема отрицателна оценка.

Страх от загуба на контрол
В този случай фобията е свързана с усещането, че човек не може да контролира ситуацията. Например страдащият може да избегне отговорност поради страха, причинен от идеята да се изложи публично.

Страх от незабелязване
В някои случаи се появява и страхът от загуба на обичта на другите и от непопулярност. Или се отнася до работата и усилията на страдащия, които в крайна сметка остават неоценени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X