Напишете дума/думи за търсене

Диетичната култура и последиците за психичното здраве

Има определени идеи, които ни съпътстват през целия живот. Един от тях несъмнено е хранителната култура. Нашата диета, колко тежим или колко слаби изглеждаме, са теми, които са широко разпространени.

Културата на храненето е толкова вкоренена в западния свят, че атакуването или разрушаването й може да срине не само някои от най-мощните бизнеси в света, но и истинския начин на живот и идеалите за красота.

Освен колко вредна може да бъде диетичната култура за тялото, психичното здраве също е фокусирано върху нея от много години. Това често е първата стъпка към развитието на хранително разстройство.

Телесен тормоз
Вероятно прекарвате много време в мислене как тялото ви може да изглежда по-добре. От малки може би сте мислили да го промените, така че да изглежда повече като тези снаги, които виждате по различните медии. Искате да го промените, за да стане „по-красиво“. Ето как концепцията за диета се интегрира в живота ви, в нуждата ви да изглеждате и да се чувствате по-добре.

Помнете обаче, че културата на храненето не се интересува от здравето ви, а само от теглото ви.

Културата на хранене или катастрофалният идеал на общество, което страда от дебела фобия, ви контролира от детството. Както натискът за това жените да са слаби, така и опасността от хранителни разстройства са почти ексклузивни проблеми за дамите. Поне доскоро бяха.

Идеята за отслабване е навсякъде. Чувствате се длъжни да се подложите на диета, ако качите няколко излишни килограма. Това обаче не е от здравословни, а от естетически съображения. Да контролираш живота си, има много общо с това да контролираш теглото си.

Посланието за по-малко тегло и повече щастие е толкова добре поддържано, че всички вярваме в него. То е навсякъде. В киното, по телевизията, в дискусии във виртуалното пространство и в думите на вашите близки. Независимо дали е подсъзнателно или изрично, това послание е нормализирано и почти неоспоримо: За да си красив, трябва да си слаб!

Диетичната култура подхранва засрамването и дискриминацията на тялото. Освен това насърчава хранителни разстройства и внушава фалшивото убеждение, че яденето на определени храни и животът в по-стройно тяло увеличава вашата стойност.

Съществуващите изследвания изчисляват, че приблизително една трета от населението на САЩ познава някого, който е преживял засрамване, свързано с килограмите и начина, по който изглежда тялото му. Освен това около 85 процента от хората смятат, че срамът от мазнини е сериозен проблем.


Изкривеният фокус поставя белите жени като основна мишена на натиска и лъжите в диетичната култура. Въпреки това много други популации и индивиди също са засегнати.

Нека да разгледаме някои от основните предпоставки на най-разпространената диетична култура.

Ако отслабнете, ще бъдете по-здрави, по-щастливи и по-успешни
В повечето случаи диетите се провалят, когато става въпрос за отслабване. Изследванията показват, че това става в 80 процента от случаите.

По същество диетата вреди на метаболизма, защото човешката биология не е програмирана да премине в режим на гладуване. Освен това диетата увеличава вероятността от преяждане, което е начинът на тялото да каже: „Хей, ти! Тук умирам от глад! Нахрани ме сега!“.

Въпреки че диетичната култура твърди обратното, важно е да слушаме организма си.

Диетите извайват по-хармонични тела
Стремежът да се съобразите с представянето на обществото за идеалната форма и размер на тялото увеличава вероятността от развитие на срам от тялото. Това също е свързано с хранителни разстройства или дисморфично разстройство на тялото.

Хранителните разстройства засягат хора с всякакъв размер на снагите, не само на тези, които бихме считали, че са „с наднормено тегло“.

В интерес на истината, хранителните разстройства корелират с множество неблагоприятни последици за здравето. Например стомашно-чревни проблеми, менструални нередности, сърдечни аномалии, остеопороза, орални или зъбни усложнения и съпътстващи психологически разстройства.


Демонтаж на културата на хранене
Положителната страна е, че диетичната култура не се корени в нашата биология. Подобно на всички аспекти на културата, тя се научава, което означава, че може да бъде отучена.
Това отучаване обаче се случва по различен начин при различните хора.

Здравето не се равнява на едно или друго тегло. Всички тела са валидни. Все пак, ако искате да отслабнете, трябва да отидете на диетолог, но не специално, за да свалите килограми, а за да може тялото ви, чрез това как го храните, да изпълнява по-добре жизнените си функции. За да се чувствате по-свободни.

Диетичната култура ни превръща всички в тела, които имат стойност само в показа си пред другите. Повечето от населението на Земята попада в този капан. Който не ни прави нито по-щастливи, по-здрави и по-безгрижни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X