Напишете дума/думи за търсене

9 хранителни навика, които ни държат във форма без диети

Противно на твърдението, краткосрочните диети не водят до подобрения в теглото и здравето на повечето хора. Има някои диети, които може дори да влошат общото здравословно състояние.

Вместо изтощителен глад и рестриктиращи диети „Мила“ препоръчва промени в начина на живот и в хранителните навици, ако искате да бъдете здрави и във форма.

1. Яжте бавно и дъвчете добре

Хората, които ядат бързо, наддават на тегло по-бързо от тези, които ядат бавно. Храненето бавно и дъвченето ще ви накарат да се чувствате сити дори когато сте яли по-малко. За да изградите навик за бавно хранене, може да започнете да броите колко пъти сдъвквате една хапка и постепенно да увеличавате броя.

2. Редовно пийте вода

Пиенето на вода е от съществено значение за здравето. Питейната вода преди хранене също може да ви помогне да отслабнете, тъй като пълни стомаха, а това пречи на консумацията на излишни калории. Хората, които пият по половин литър вода 30 минути преди хранене, ядат по-малко от тези, които не го правят.

3. Сервирайте нездравословна храна в червени чинии

Това може да изглежда странно, но хората пият по-малко от червени чаши и ядат по-малко от червено оцветени чинии. Вероятна причина за това може да бъде, че възприемаме червения цвят като сигнал за спиране или забрана.

4. Избягвайте сладки напитки

Добавената захар е най-големият виновник за редица свързани със здравето проблеми, вариращи от диабет и затлъстяване до сърдечни заболявания. Едно кенче безалкохолно съдържа около 52 г захар, а това вече превишава препоръчителната дневна доза добавена захар от 37,5 г за мъжете и 25 г за жените. Вместо това пийте здравословни напитки като зелен чай, кафе или прясно изцеден плодов сок.

5. Яжте, без да се разсейвате

Обръщайки внимание на храненето, без да се разсейвате, гледайки телевизия или да играете игри пред компютъра, ще ви накара да ядете по-малко и да консумирате по-малко калории.

6. Консумирайте 2 яйца на ден

Ако за закуска комбинирате нискокалорична диета за отслабване с яйца, тя може да подобри шансовете ви да намалите теглото си в сравнение с това, ако сте яли геврек за закуска. Това е така, защото високото съдържание на протеини в яйцата предпазва от чувство на глад за по-дълъг период от време.

7. Закусвайте всеки ден

Понякога се случва да пропуснем закуската или да не ядем достатъчно. Тази практика е в ущърб на здравето. Закусването не само дава достатъчно енергия за началото на деня, но и намалява шансовете за диабет, наддаване на тегло и развитие на сърдечни заболявания. Изследванията показват, че закуската помага при загуба на тегло.

8. Ако сте гладни, дъвчете ментова дъвка

Дъвченето на ментова дъвка без захар може да ви помогне да потушите глада. Вкусът на мента притъпява вкусовите рецептори и убива желанието за ядене. Хората, които дъвчат дъвка, консумират по-малко калории по време на обяда си и не компенсират с допълнителни хранения преди вечеря.

9. Хранете се на добре осветено място

Храненето на добре осветени места помага на хората да правят по-здравословен избор на храна. Консумирането на храна в светли помещения намалява приема на калории с 39%.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X