Напишете дума/думи за търсене

Токсични навици, които ни пречат да сме щастливи

Липсата на пари или забавления не ни пречи да бъдем щастливи. Злосторниците, които крадат радостта ни от живота, токсични ни навици, които се промъкват ден след ден в ежедневието ни.

Време е да направим първата стъпка към спирането на самоунищожението ни и създаването на място за щастие.

Психолозите на „МИЛА“ предлагат да се отървете от следните 8 навика.

Вие изключвате чувствата си

От малки ни учат да не показваме неприятни или отрицателни емоции. Тази история обикновено започва в детството - чуваме неща от рода на „Не плачи за това“ или „Не тъжи за онова“. Малко по малко се научаваме как да крием „негативните“ си емоции, но това поведение обикновено води до по-лош житейски опит.

Борбата с нашите отрицателни емоции също ни кара да се вцепеняваме от положителните емоции, защото не може да изберем какво искаме или не искаме да изпитваме. Освен това води до по-лоша комуникация и връзки и засяга много части от живота ни. Консервирането на емоциите може да доведе до редица здравословни проблеми. Има много нетоксични начини да освободим и дадем воля на чувствата си - танците са един от тях.

Не си позволявате да правите грешки

Нека не забравяме, че дори някои променящи живота изобретения са създадени случайно. Сред тях са пейсмейкър, микровълнова фурна и дори пеницилинът.

Да сте перфекционисти може да изглежда добре в CV-то, но наистина ли ви прави по-щастливи в реалния живот?

Непрекъснатите опити да достигнете идеал, който всъщност не съществува, едва ли може да направи някой радостен. Да не говорим, че най-малката грешка може да ви свали на земята и да доведе до тревожност, хранителни разстройства и други здравословни проблеми. Трябва да се оставите да грешите и да промените гледната си точка към провала.

Запомнете думите на Томас Едисън: „Не съм се провалил 10 000 пъти. Успешно открих 10 000 начина, които няма да работят."

Предпочитате да сте жертва

Да правите другите хора или ситуации причина за вашите проблеми, е бърз път към нещастието. Лесно е да обвинявате всичко наоколо. Закъснявате за работа? Не съм виновен аз, имаше задръстване. Не може да си позволите почивка? Нямам вина, че ми плащат малко... От позицията на жертва никога няма да може да контролирате тези „несправедливи неща“.

Нека разгледаме по-подробно първата ситуация, за да направим нещата по-ясни. Задръствания ще има и утре, вдругиден и за много дни напред. Това означава, че ще закъснявате ли до края на живота си?

Може да ставате по-рано. Може дори да решите да ходите на фитнес в близост до офиса си сутрин – така хем ще спортувате, хем няма да закъснявате за работа. Опитайте се да погледнете на всичко, което се случва в живота ви от този ъгъл, и ще започнете да виждате възможности вместо бариери.

Злопаметни сте

Първо, злопаметността може да има отрицателни последици за здравето - от лека депресия до остри сърдечносъдови неволи. И е трудно да бъдеш щастлив, когато си депресиран или страдаш от сърдечни проблеми.

Второ, трябва да сте наясно, че имате по-дълбок проблем, ако реагирате по този начин. Може да бъде всичко - от ниска самооценка до други обстоятелства, от които се чувствате неприятно.

Трето, вие се самонаранявате. Спомняте си негативната ситуация, непрекъснато я преигравайте в ума си и отново и отново се чувствате ядосани или безпомощни. Губите ценното си време и енергия за нещо, което не може да промените. Ако трябва, отидете на терапевт, самообучавайте се как да пуснете това, което ви тормози, да си ходи и как да напълните живота си с по-приятни неща?

Въобразявате си, че сте наясно с всичко

Освен ако не сте вампир, русалка или медиум, няма как да знаете какво мислят другите. В главата ни от време на време се прокрадват мисли като „Изглеждам толкова глупаво в очите на другите“ или „Те вероятно мислят, че съм много скучен“.

Ето няколко прости съвета за подобни ситуации: не избирайте да се унижавате, а вместо това, вярвайте, че хората мислят най-доброто за вас. Тази перспектива ще увеличи самочувствието ви и ще ви помогне да общувате открито. Също така ще забележите, че е по-лесно да поискате помощ, когато не правите никакви предположения за вас самите.

Фокусирате се върху успеха на другите

В ерата на социалните медии е толкова трудно да не попаднем в „капана за сравнение“. Дрехите ни не са толкова стилни, колкото тези на момичетата в Instagram. Не пътуваме толкова, колкото останалите, и нашите романтични връзки не са перфектни. Копнежът за тези неща може лесно да ни направи нещастни, но не забравяйте нещо важно.

На първо място, хората показват само тази част от живота си, която искат да видим. Няма гаранции, че животът им е наистина перфектен. Освен това има океан от доказателства, че реалността им не е толкова розова, както се показва във Facebook или в Instagram. И накрая, докато непрекъснато сте заети да следвате живота на някой друг, пренебрегвате своя и губите време, което бихте могли да отделите за изграждането на свой собствен успех.

Най-добре е да внесете осъзнатост в собствения си живот. Опитайте този елементарен метод. Всеки ден записвайте поне 1 нещо, което сте постигнали и с което се гордеете. Ще ви помогне да видите стойността в живота си и да продължите напред.

Зависите от мнението на другите

Отделете малко време, за да помислите колко често се опитвате да направите “правилното” впечатление на хората около вас. И колко често това ви носи щастие. Според специалистите зависимите хора са по-склонни да се чувстват разтревожени и депресирани и не са в състояние да защитят личните си граници.

Понякога искаме да впечатлим хора, които дори не ни харесват, или да докажем нещо на тези, които всъщност не ни интересуват. Отсега нататък трябва да се запитате „Добре ли съм с това или го правя в името на други хора?“

Оставяте вашето минало да контролира живота ви

Мисълта за миналото или тревогите за бъдещето може и да не ни прави нещастни, но е по-добре да избягваме да се забиваме в неща, останали зад гърба ни, и такива, които тепърва ще се случват и върху които нямаме контрол.

Пребиваването в миналото обикновено показва, че има някои нерешени проблеми, които продължават да тежат върху раменете ви. А когато се фокусирате изцяло върху бъдещето, означава, че изпитвате безпокойство за бъднините.

Знаете ли, че хората, които се фокусират върху настоящето, са по-щастливи и се чувстват по-свързани с другите. Има едно просто упражнение, което може да ви помогне да живеете в момента.

- Съсредоточете се върху звуците около вас. Опитайте се да забележите всеки звук - далечен, близък, тих или силен. Изберете далечните звуци и тези, които носят тишина след себе си.

- След това преминете към изследване на миризми - силни и леки, миризми, които идват и си отиват.

- Гледайте как облаците се носят. Опитайте се да забележите колкото се може повече подробности. Опишете формите им на себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X