Напишете дума/думи за търсене

Черти на характера, които никой не харесва

Има хора, за които най-голямата драма е, че не са харесвани от абсолютно всички. Но по-нормално от това, здраве му кажи. Съвсем в реда на нещата е някой да не ни харесва. По природа човеците сме подозрителни към непознати и това е свързано с инстинкта ни към физическо оцеляване.

Днес оцеляването е по-лесно постижимо, но пък в живота на всеки от нас има някого, когото не понасяме без причина.

„Мила“ събра за вас някои досадни черти и навици на хората, които подсъзнателно се опитваме да избегнем.

1. Прекомерен алтруизъм

Добротата е качество, което всички оценяваме. Но понякога хората са твърде добри и самоотжертвени, че чак дразнят околните. Ако винаги сте добронамерени и готови да помогнете, хората може да започнат да ви третират с подозрение.

Еднакво недолюбвани са прекомерната безкористност и прекомерният егоизъм. Безкористната любезност предизвиква много въпроси като: „Какво целят?” или „Какво очакват в замяна?”

2. Неграмотност

Хората, които правят правописни грешки, не се приемат като надеждни. Може да сте добър, любезен и мил човек в реалния живот, но няколко граматически слабости, допуснати в имейлите, вероятно ще повлияят на отношението на другите към вас.

Що се отнася до онези хора, които преценяват околните по правописните грешки, учените твърдят, по по тяхната реакция може да се разбере дали са екстроверти или интроверти. Неграмотността често дразни интровертите, а ако не обръщате внимание на грешките, вероятно сте екстроверт.

3. Фукане с известни познати

Никой не обича хвалбите. Особено тези, с които споменавате, че познавате видни хора. Фукането с известни познати няма никакво положително въздействие върху събеседниците ви. Напротив, колкото повече говорите за известните си „приятели“, толкова по-малко хора ви вярват.

4. Звезди в социалните медии

Профилите в социалните медии казват много за даден човек. Екип от социолози и психолози са събрали няколко показателя, които биха могли да развалят репутацията ви.

- Твърде много снимки. Има хора, чието хранене се превръща в реферат за храната (десетки фотоси на всяко ястие от различни ъгли и прочие). Тези хора се третират с подозрение.

- Твърде много "приятели". Като правило хората не се доверяват на тези, които имат хиляди приятели и последователи. Те може да решат, че славата на социалните медии е единственото нещо, което интересува този човек. Учените твърдят, че е приемливо да имаме около 338 онлайн приятели, така че не объркваме и да не караме околните да се чувстват застрашени.

5. Твърде щастливи

Вярва се, че усмивката може да донесе само положителни емоции. Но изглежда, че хората, чиито усмивки са твърде широки, дразнят околните.

Какво казват психолозите: Прекомерното щастие и блаженство причиняват неприязън. Хората, които са твърде щастливи и доволни (без основателна причина),

изглеждат наивни и дори невежи. Освен това, ако сте винаги позитивни и весели, не е изключено да ви товарят с най-неприятните задачи. Тъй като другите ще мислят, че не сте достатъчно умни, за да прецените трудността на задачите, които и се възлагат, и че няма шанс да откажете да ги изпълните.

6. Трудни имена

Понякога не трябва да правим нищо, за да предизвикаме раздразнение у хората. Достатъчно е трудното ни за произнасяне име дори. Пет независими проучвания доказват, че хората с прости имена често са успешни и по-уважавани.

Защо се случва това? Нашият мозък винаги се отнася с нови и необичайни неща с подозрение. Ако името изглежда твърде дълго или странно, неговият собственик става автоматично подозрителен за околните. Разбира се, това се случва подсъзнателно. Забелязвали ли сте факта, че знаменитостите често сменят своите дълги и странни имена на нещо по-лесно за произнасяне. Например – рожденото име на Деми Мур е Demetria Gene Guynes. Доста неудобно за произнасяне, нали?

7. Прекалено срамежливост

Хората не харесват онези, които винаги критикуват себе си. Докато се опитваме да направим добро впечатление на нови приятели или работодатели, някои от нас се правят на света вода ненапита, прикривайки всъщност добре отгледаното си самохвалство. Но трябва да знаете, че този трик не остава незабелязан. Представете си, че сте попитани какви са слабите черти от характера ви на интервю за работа.

Грешни отговори:

- Аз съм перфекционист. Не мога да спя, ако нещо трябва да се свърши.

- Работохолик съм, делничните дни и почивните дни са едно и също за мен.

Никой няма да повярва на тези думи.

Хора, които не харесват нищо и никого

Някои хора са родени хейтъри. Винаги критикуват всичко и всички просто защото не могат да се спрат. Гринч мрази Коледа, Скрудж Макдак презира бедните хора, а някои просто мрънкат за всичко. Психолозите имат няколко теории, които обясняват този проблем:

- Социално положение. Хората с недобро социално положение са склонни към негативна оценка на нещата и събития. Те винаги ще намерят нещо, което не биха харесали. Хората с добро социално положение винаги се опитват да гледат от светлата страна.

- Социално безпокойство. Хората с ирационален страх да бъдат наблюдавани или преценени започват да критикуват другите, за да не се чувстват изолирани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X