Напишете дума/думи за търсене

Манорексия - разстройството, което засяга мъжете

Манорексията може да се разбира като хранително разстройство, подобно на анорексията, но валидно за мъжете.

Причините за манорексия

На първо място, социалният натиск за тяло, което отговаря на хегемоничните стандарти за красота, е повтаряща се причина в случаите на манорексия. Това обикновено се дължи на факта, че рекламата, медиите и преди всичко социалните мрежи са генерирали модели, които проникват в самочувствието на по-младите хора.

Тези модели често влияят върху изграждането на образа на тялото и възприемането на определен начин на живот.

Постоянното излагане на такива стандартизирани модели на красота може да направи хората уязвими към тези видове хранителни разстройства.
В случая на манорексия доминиращи модели на мъжественост, които са склонни да подчертават черти като физическа сила, ловкост и конкурентоспособност, може би стоят зад произхода на разстройството.

Характерният модел на манорексия не е екстремната слабост, а култивирането на стройна и в същото време атлетична фигура.

Някои фактори, които могат да бъдат свързани с появата на манорексия, включват излагане на травматично събитие, епизоди на неуспех в училище или тормоз, свързан с размера на тялото. Освен това липсата на загриженост от страна на родителите, заедно с твърде малкото внимание към правилното хранене на децата им, могат да бъдат елементи, които влошават ситуацията.

Характеристики на манорексия


Хранителни ограничения
Мъжете с манорексия са склонни постепенно да губят апетита си и да спазват изключително рестриктивни диети. В допълнение към това, те могат да консумират лаксативи и различни видове добавки за отслабване.

Прекомерна физическа активност
Може би най-честата характеристика е прекомерното физическо натоварване както по отношение на часове, така и по отношение на усилията. Те са склонни да дават приоритет на сърдечносъдовите упражнения за изгаряне на телесни мазнини.

Изкривяване на образа на тялото
Друг характерен признак за този тип хранително разстройство е изкривеното възприемане на образа на тялото. С други думи, мъж с манорексия може да се види в огледалото като един размер по-голям, отколкото е в действителност.

Хронична умора и общ физически дискомфорт
Манорексията обикновено носи със себе си постоянна умора, стомашно-чревни проблеми, студ, усещания, косопад и проблеми със зъбите.

Психосоциални последици
Разстройства като това влияят негативно на самочувствието и могат да генерират симптоми на депресия и тревожност. Страдащите могат да изпитват усещане за ниска себестойност. Това води до генериране на емоционални разстройства, които често водят до социална изолация и влошаване на семейните и социалните отношения.

Значението на търсенето на помощ
В много случаи мъжете с хранителни разстройства често не търсят помощ. Това се дължи на стигмите, дължащи се на убеждението, че хранителните разстройства са женски болести.

Психологическата терапия ще помогне да се установи произходът на мислите, които са в основата на разстройството. Например, че слабостта е синоним на красота или тази красота е синоним на социален успех.
В допълнение към това консултацията с диетолог ще бъде от съществено значение.

Подкрепата на семейството също е важна. Тя може да помогне на страдащия да създаде по-добри хранителни навици, да засили представата си за себе си и постепенно да преодолее това разстройство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X