Напишете дума/думи за търсене

Не пазете диета, а използвайте правилото 80/20

Преминаването от диета към диета означава преминаване от едно разочарование към друго. Какво ще кажете за прилагането на метода 80/20, за да разчупите динамиката? Той ще ви помогне да отслабнете и да сте здрави, като консумирате всякакъв вид храна без чувство за вина.

Диетата с правило 80/20 не е чудодейна диета. Всъщност това дори не е диета. Това е стратегия, която ви позволява да придобиете здравословни хранителни навици, без да се лишавате от нищо. Да, може да хапнете хамбургер и пържени картофи. Може също така да пиете бира и не е нужно да пропускате хляба. Дори не е нужно да забравяте за десертите. С правилото 80/20 може да следвате здравословна диета, без да се лишавате от каквато и да е храна.

Правилото 80/20
Правилото 80/20 се основава на закона на Парето. В света на икономиката има правило, което гласи, че 80 процента от резултатите се постигат с 20 процента усилия. Тази икономическа концепция вече е пренесена и в областта на храните.

Вие се храните здравословно през 80 процента от времето и запазвате останалите 20 процента за храни, които харесвате, но не са толкова здравословни. Следователно, може да сте здрави и дори да отслабнете (ако искате и трябва), като се храните „правилно“ през повечето време и „неправилно“ през останалото време.

Като вземем процентите към по-конкретни числа, може да кажем, че ако ядете четири хранения на ден (закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря), трябва да имате 23 здравословни хранения на седмица и 5 нездравословни. 80 процента „добри” и 20 процента „лоши” са елементи, които се подхранват взаимно.


Диети и вина
Чувството за вина е в основата на ограничителните диети и в основата на рецидива. Това е непрекъснат цикъл. Променяте радикално хранителния си режим. Избягвате брашна, захари и мазнини през първите два дни и на третия ден в крайна сметка нарушавате самоналоженото си правило без никакви ограничения. Тогава се появява мъчително чувство за вина.

Решавате да се откажете от диетата и да възобновите обичайната си диета. След няколко дни или седмици опитайте отново. Следователно, цикълът се повтаря, причинявайки ви чувства на неудовлетвореност и зависимост.

С метода 80/20 обаче чувството ви за вина ще загуби силата си и дори може да изчезне. Това е така, защото ви е позволено да ядете храни, които не се считат за здравословни. Следователно, е трудно да поддържате чувството си за вина. Всъщност храната без забрани ви помага да спрете да се тревожите какво ядете, без това да означава да пренебрегвате себе си.

Препоръки за прилагане на правилото 80/20
• Направете консултация със здравен специалист, който е специалист по хранене. Той може да изработи персонализиран план според вашето тегло, начин на живот и цели.
• Опитайте се да включвате през повечето време храни с високо хранително качество, които ви засищат. Балансираната чиния се състои наполовина от зеленчуци, една четвърт от протеини като пиле, яйца или растителни протеини и една четвърт от въглехидрати като ориз или картофи.
• Измерете броя на порциите. Регистрирането на вашето ниво на ситост ще ви помогне да разграничите физиологичния глад от емоционалния глад, което ще ви помогне много.
• Запазете „нездравословните“ 20 процента за социални събития, уикенди или специални празници. Това е така, защото обикновено е много по-сложно да поддържате умерена диета при обстоятелства извън нормалната ви рутина.
• Включете съзнателни хранителни стратегии, за да може да заемете активна позиция по отношение на вашия избор и консумация на храна.
• Не пропускайте хранения. Това ще ви помогне да избегнете похапването между основните хранения.

Правилото 80/20 не може да се похвали с незабавен успех, но дава трайни резултати. Вероятно няма да забележите никакви физически ефекти след една или две седмици, тъй като едва сега започвате да въвеждате здравословни навици, които да продължат през целия ви живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X