Напишете дума/думи за търсене

Синдром на пропускливитe черва - диагнозата на XXI век

Коремната болка, лошото храносмилане и некачественото изхождане могат да сигнализира за синдром на пропускливите черва. Така гастроентеролозите наричат възпаление, при което се увеличава пропускливостта на чревните стени. Токсините и патогенните бактерии започват да се абсорбират в кръвта, предизвиквайки интоксикация. Работата на всички вътрешни органи и системи е нарушена.

Синдромът на изтичане или раздразнение на червата често се появява при неправилна диета, физическа неактивност и има характерни симптоми. Среща се при активни хора на средна възраст. Той е свързан с нездравословно хранене и заседнал начин на живот, повече стрес, на който са изложени жителите на големите градове. За да не пропуснете болестта, важно е да знаете основните симптоми и да запомните методите за превенция.

Защо се появява синдромът на пропускливите черва?

Човешките черва са покрити отвътре със слой от вилозен епител. Той усвоява хранителните вещества от храната, премахва токсините и разгражда продуктите на протеини, мазнини и въглехидрати. При неблагоприятни условия работата на храносмилателната система се нарушава, ворсите (микроскопични власинки в червата) умират, оставяйки микроскопични дупки в стените на тънките черва. Чрез тях вредните съединения навлизат в кръвта, отравяйки тялото.

В допълнение към процеса на смилане на храната, червата са отговорни за формирането на имунитет. Те съдържат полезни бактерии, които произвеждат ценни ензими и вещества, които подобряват функционирането на целия организъм. Когато се появят дупки, балансът на микрофлората се нарушава и излизат патогенни гъбички, вируси и токсини. Имунните клетки се опитват да спрат „избягалите“, което причинява възпаление.

При този синдром престават да произвеждат и абсорбират хранителни вещества, които са от съществено значение за всяка клетка в тялото за поддържане на живот и активност. Метаболитните процеси и важните химични реакции се нарушават, общото благосъстояние на човек се влошава. Тъканите не получават витамини и минерали.

Синдромът на пропускливите черва не е отделно заболяване, а следствие от по-сериозни здравословни проблеми. Развива се на фона на скрити патологии. Сред възможните причини за появата:
• неправилно хранене;
• хронични заболявания на стомашно-чревния тракт;
• патология на панкреаса;
• дисбиоза;
• стресови ситуации, неврози, депресия;
• алкохолизъм;
• продължителна употреба на болкоуспокояващи или хормонални контрацептиви.

При децата синдромът на пропускливите черва често се проявява с преждевременно раждане, хранене с шише или непоносимост към лактоза. При възрастните проблемът често се свързва с лъчева терапия, коремна травма. Процесът може да се развие на фона на захарен диабет, бронхиална астма, поликистоза на яйчниците при жените.

В резултат на изследванията лекарите са идентифицирали друга често срещана причина за Синдрома на пропускливите черва - непоносимост към глутен.


Как да разпознаем този опасен синдром?
Чревните стени създават бариера, предпазвайки тялото от вредни гъбички, токсини и патогени. При синдрома на пропускливите черва защитата е отслабена, възниква хронично възпаление, обхващащо всички системи. Посетете вашия лекар, ако забележите някой от следните признаци и симптоми:

• Лошо храносмилане, придружено от разстроени изпражнения, диария, болка и подуване на корема. Проблемът се изостря след хранене.
• Появата на кожен обрив, зачервяване и лющене, прекомерна сухота или повишено отделяне на кожа.
• Хронична умора, повишена раздразнителност и сънливост.
• Обостряне на гастрит, колит или язва.
• Червата престават да абсорбират хранителни вещества, така че дефицитът на витамини се проявява: състоянието на ноктите и косата се влошава, мускулни и сърдечни болки, спазми в мускулите на прасеца са обезпокоителни.

Колкото по-дълго се развива този синдром, толкова повече се увеличава хроничното възпаление. Рискът от развитие на автоимунни процеси се увеличава: лупус, болест на Крон, псориазис. Проблемът може да продължи латентно с години, да се развие в хронична форма.

Възможно е да се избегне развитието на синдром на пропускливите черва с помощта на правилно хранене, премахване на алергенни храни, газирани напитки, сладкиши от ежедневното меню. Като премахнете лошите навици, добавете физическа активност, може лесно да се отървете от стреса и други рискови фактори, като премахнете причината за болезненото възпаление.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X