Напишете дума/думи за търсене

Кои хора са податливи на агорафобия

В медицинските учебници това състояние е квалифицирано като „изразен страх или тревожност за две (или повече) от следните пет ситуации: използване на обществен транспорт, открити пространства, затворени пространства (магазини, театри, кина), чакащи на опашка или в тълпа, или човек да бъде сам извън дома“.

За да бъдат диагностицирани като агорафобни пациентите, трябва да бъдат изпълнени и следните критерии:
• Избягват се споменатите ситуации, или се случват с подчертано страдание или с тревожност, съпроводено от паник атака или подобни на паника симптоми, или изискват присъствието на спътник.
• Агорафобните ситуации почти винаги провокират страх или тревожност.
• Страхът или тревожността са непропорционални на действителната опасност, която представляват агорафобните ситуации и социокултурния контекст.
• Страхът, тревожността или избягването на „заплаха” са постоянни и обикновено траят 6 месеца или повече.
• Страхът, тревожността или избягването причиняват клинично значим стрес или увреждане във важни области на функциониране.
• Тревожността или избягването на фобията не се отчита по-добре от друго психическо разстройство.

Агорафобията често погрешно е смятана като прост страх от напускане на дома. Това обаче не е съвсем точно. Тя е фобия да бъдеш в ситуация, в която бягството би било трудно или невъзможно, или помощта би била недостъпна, ако се появи паник атака.
Но агорафобията рядко е изолирано състояние.

Какво причинява агорафобия?

Според клиниката Майо някои хора са по-склонни да развият състоянието като тези, които:
• са диагностицирани с паническо разстройство или други фобии
• реагират на паник атаки с прекомерен страх и избягване
• изживявали са стресиращи житейски събития като злоупотреба, смърт на родител или атака
• имат тревожен или нервен темперамент
• имат кръвен роднина с агорафобия

Освен това изглежда има висока зависимост между агорафобията и зависимостта от вещества, като анамнезата за злоупотреба с вещества предшества появата на агорафобия в по-голямата част от случаите.

Важна забележка: Симптомите на паническо разстройство или агорафобия могат да имитират симптомите на други тревожни разстройства или медицински проблеми. Само вашият лекар или квалифициран специалист по психично здраве може да постави диагноза.

Симптоми

1. Паник атаките контролират живота ви
Както бе споменато по-горе, хората, които са диагностицирани с агорафобия, обикновено също са диагностицирани с паническо разстройство - състояние, включващо повтарящи се и неочаквани панически атаки, дефинирани като "внезапен епизод на силен страх, който предизвиква тежки физически реакции, когато няма реална опасност или видима причина."
Когато човек има паническо разстройство с агорафобия, избягва конкретни ситуации, тъй като се страхува, че ще получи паническа атака.

2. Избягвате конкретни ситуации и места
Терминът агорафобия идва от гръцките думи агора, което се превежда като "място на сглобяване, пазар" и фобия, което означава "страх" - така че агорафобията буквално означава страх от пазар.
За определени хора с агорафобия това е особено вярно.
Хората с това заболяване могат да избягват просторни пространства като паркинги или затворени пространства като театри или магазини. При някои това може да повлияе на способността им да работят.

3. Транспортът и всякакво преместване извън дома им е стрес
Най-тежката форма на агорафобия кара хората да не могат да напуснат домовете си.

4. Получавате лечение за друго заболяване, но симптомите не стават по-леки
Има случаи, в които пациенти са диагностицирани с тиреоидит на Хашимото - състояние, при което имунната система на тялото атакува щитовидната жлеза, причинявайки редица симптоми, които могат да включват безпокойство и депресия. Това може да замаскира наличието на агорафобия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X