Напишете дума/думи за търсене

Списък на модерните фобии

2674 пъти средно на ден млад човек пипа телефона си, което не може да се каже, че прави с любимия си човек.

Страхът от липсата на GSM-а е само една от фобиите, които ни преследват. Страх от женитба, от дълги думи, от папата и от свекървите/тъщите, са сред най-шантавите фобии, които мъчат модерния човек.

“Фобия” е гръцка дума, която означава страх, но по-скоро ирационален такъв, без основание. Тя се обвързва със системно поведенческо избягване на контакти с плашещите ни обекти, отношения, ситуации. Например да трябва да излезеш навън, но още докато си вкъщи, да трепериш, защото си представяш, че непременно ще те сгази тир.

Освен нетипичните неща, от които се боим, има и модерни фобии, които са присъщи за XXI век - освен страхът, че ще изчезне обхватът на телефона, интернетът или токът. Страхът от петък 13-и, също е сред модерните фобии.

Изчислено е, че когато 13-и се пада в петък, бизнесът в САЩ губи между 800 и 900 милиона долара, защото много хора отказват да отидат на работа и дори остават по леглата си. Сред бичовете на модерния човек са страхът от провал, от това да не бъдеш забравен или от тероризъм.

Разбира се, в списъка със страховете са и най-тривиалните като клаустрофобия (страх от тесни пространства), панически ужас от вода или височини.

Всичко за фобиите и не само четете през седмицата в TrendY.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X