Напишете дума/думи за търсене

Трипанофобия, или ирационалният страх от игли - как да го преборим?

Трипанофобията, или ирационалният страх от игли, е много често срещана фобия, която има и други имена, като например белонефобия. Каквото и име да й дадем, става дума за страх от инжекции.

За какво е този страх? Какви са симптомите и възможните причини? И кои са най-ефективните психологични терапии за лечение на специфични фобии като тази?

Трипанофобията е тревожно разстройство. Основната му характеристика е, че включва прекомерен, интензивен и ирационален страх от игли и инжекции.
Макар да е вярно, че иглите могат да причинят вреда, ако се използват неправилно, реалността е, че при тази фобия (както е при всички специфични фобии), страхът е непропорционален.
Един от симптомите на фобиите е, че те по някакъв начин пречат на ежедневието на човека. В допълнение към това ирационалният страх от игли създава и силен дискомфорт за страдащия от него.

Откъде идва този фобиен стимул?
Фобичният стимул, при всички специфични фобии, е този, който причинява безпокойство или силен страх. В случай на трипанофобия обектът, от който се страхувате, са игли, но също така и спринцовки или възможността за получаване на ваксина. Също така е важно да се отбележи, че в някои случаи индивидът се страхува от елементи, свързани с игли или спринцовки. Например болнични миризми, носилки и хирургически материали...

Симптоми
• Интензивни и ирационални страхове от игли или инжекции.
• Избягване на ситуации, при които се появяват тези предмети (или съпротива с висок дискомфорт).
• Клинично значим дискомфорт или намеса в ежедневието.

Симптомите на тази фобия са групирани в три категории:

Физически симптоми. Задух, гадене, повръщане, замаяност и болки в стомаха, наред с други.
Когнитивни симптоми. Катастрофални и ирационални мисли, свързани с игли, мисли за смърт и объркване, наред с други.
Поведенчески симптоми. Избягване на фобийния стимул

Кога се появяват симптомите? По принцип, когато човек мисли, визуализира или докосва игли. Може да се случи и когато отиде в лекарския кабинет. Симптомите ще изплуват на повърхността, когато човек премине през ситуация, свързана с игли.

В зависимост от интензивността на фобията симптомите ще се появят или няма в определени ситуации. Например за някои хора е повече от достатъчно да мислят за игли, за да се проявят симптомите. Други трябва да са в действителен контакт с иглата, за да се случи това.


Причини за трипанофобия
Една от най-честите причини е травматичното преживяване, свързано с иглите. Например даден индивид да е бил наранен, докато са му взимали кръв.
Както всички фобии, тя също може да бъде придобита чрез роднина, който страда от трипанофобия, и на чието страдание някой друг е станал свидетел. Някои изследователи твърдят, че човешките същества са биологично програмирани (или предразположени) към развитие на определени видове фобии, особено тези, които са позволили на нашите предци да оцелеят.
Страховете са скрити в много примитивни области на мозъка.

Лечение на ирационалния страх от игли
От клиничната психология и според Ръководството за ефективно психологическо лечение от Perez et al. (2010) и Caballo (2002), двете предпочитани лечения, които са и най-ефективните, когато става въпрос за лечение на специфични фобии, са:

Експозиционна терапия
Състои се от прогресивно излагане на пациента на фобиен стимул.
В случай на ирационален страх от игли човекът би бил изложен на въпросния фобиен обект. Първо, като мисли за игли, след това чрез изображения и видеоклипове, така че той да може да ги докосва малко по малко. Крайната цел е човекът да се изправи срещу ситуацията без безпокойство.

Когнитивна терапия
Чрез когнитивна терапия, по-конкретно когнитивно преструктуриране, намерението е да се модифицират ирационалните и катастрофални мисли, които пациентът проявява във връзка с фобията си. В случай на ирационален страх от игли това може да бъдат от рода на, „Няма да мога да понеса болката от иглата?“ или „Ще ме нарани“. Става въпрос за замяна на тези мисли с по-реалистични и функционални.

Страхът от игли и други свързани страхове
Нерационалният страх от игли често е свързан и с други фобии, като хематофобия (страх от кръв) или айхмофобия (страх от остри предмети). С други думи, ако страдате от трипанофобия, вероятно ще се появят и тези други страхове, тъй като асоциацията е много проста.
В случай на хематофобия или айхмофобия използваните психологически лечения ще бъдат същите като при трипанофобията, но адаптирани към тази специфична фобия.

От друга страна, въпреки че когнитивната терапия и експозиционната терапия се доказаха като най-ефективните терапии при тези видове нарушения, други алтернативи също могат да помогнат в борбата с фобиите - психообразование, внимателност и когнитивно-поведенческа терапия...

Мизофобия - как се лекува страхът от микроби и инфекция

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X