Напишете дума/думи за търсене

Какво е киберзамайване и защо се появява?

Продължителната и постоянна употреба на мобилни устройства или компютри може да предизвика известен дискомфорт при някои хора. Това се случва с болест при движение, наречено киберзамайване.

Болест при движение е дискомфорт, който изпитват хората, когато пътуват в коли или лодки. Тези състояния се появяват, когато структурите, отговарящи за контрола на позата, изпращат противоречиви сигнали към мозъка.

Терминът киберзамайване съществува от 90-те години на миналия век. Той обаче беше свързан само с устройства за виртуална реалност (VR). Проучванията твърдят, че повече от 60% от хората, които са използвали VR преживявания, са развили това състояние. В момента дискомфортът може да се появи и след няколко часа в социалните мрежи или онлайн конференции и семинари.

Признаци и симптоми на киберзамаяност
Симптомите, съобщени от хора с киберзамайване, са много подобни на тези, представени от тези с автомобилна болест. Специалистите обикновено разделят клиничните прояви на гадене, окуломоторни нарушения и обща дезориентация.

Гаденето е една от първите прояви на състоянието и се определя като усещане за приближаване на повръщане. Този симптом има тенденция да се влошава при лоши миризми или ако стомахът е пълен при пътуване с кораб или самолет. Изследванията потвърждават, че болестта при движение или морската болест представляват същите усещания и симптоми като киберзамайването.

Окуломоторните нарушения се отнасят до всички онези симптоми, свързани с третия черепно-мозъчен нерв или окуломоторния нерв. Този нерв отговаря за движенията на очите и е много активен при използване на електронни устройства. Тези нарушения включват зрителна умора и главоболие.

Общата дезориентация обикновено се проявява чрез замаяност и световъртеж. Тези симптоми обикновено са най-тежките и могат да ограничат ежедневните дейности.

Защо се появява киберзамайване?
Първо, важно е да се знае как човешкото тяло е в състояние да поддържа баланс и стойка. Поддържането им е сложен процес, включващ зрението, проприоцептивните рецептори (усещането за положението на части от собственото ни тяло една спрямо друга и в пространството)и вестибуларната система на ухото. Всички тези структури изпращат сигнали до мозъка, които му позволяват да се адаптира към околната среда.

Киберзамайването се появява, когато те изпращат противоречиви сигнали към мозъка. Погледът ще сигнализира на нервната система, че има движение, като вижда движещи се изображения. От друга страна, вестибуларната система и проприоцепцията няма да открият никакъв вид движение, тъй като човекът седи или стои неподвижно.

Някои проучвания разкриват, че интензивността на симптомите зависи от вариацията в чувствителността на зрителното движение на всеки човек. Много от дейностите, извършвани на мобилни устройства и социални мрежи, могат да предизвикат епизод на киберзамайване.


Сред основните спусъци на състоянието са следните:
• Превъртане през емисията на социалните мрежи
• Използване на устройства за виртуална реалност
• Участие във видеоконференции със слайдове
• Игра на екшън и приключенски видеоигри
• Гледане на екрани с мигащи светлини

По същия начин изследванията потвърждават, че появата на киберболест изглежда е повлияна от биологични фактори. В този смисъл се смята, че жените са по-склонни да изпитват симптомите, отколкото мъжете. Освен това хората на възраст между 5 и 12 години, както и индивидите, страдащи от мигрена, са по-склонни да изпитат това състояние.

Как може да се лекува киберзамайването?
Лечението на киберзамайването се състои в почивка от това, което правите на екрана. Най-доброто време да направите това е в началото на изпитване на симптомите, когато интензивността им е лека.

Световъртежът може да продължи дори когато очите са затворени.
Опитайте се да стимулирате зрението по правилния начин. Идеята е да се изпращат сигнали до мозъка, че няма никакво движение. Добър начин да постигнете това е да фиксирате погледа върху хоризонта или в определена точка, докато досадните признаци изчезнат.

Ефективността на фармакологичното лечение е много ограничена. Някои изследвания установяват, че антихистамините могат да бъдат полезни при лечението на морска болест.

Предотвратяване на киберзамайването
За щастие, има определени мерки, които могат да бъдат предприети, за да се предотврати появата на болестта при кибердвижение. Те се състоят в намаляване на времето, прекарано пред екрана.

Невъзможно е да премахнете мониторите от ежедневието, но следните препоръки могат да помогнат:
• Правете кратки почивки и спрете да се взирате в екран на всеки 40 минути.
• Фиксирайте очите си върху стабилна точка от време на време.
• Не използвайте повече от един екран наведнъж.
• Участвайте в аудиоразговори вместо във видеоконференции, когато е възможно.
• Намалете скоростта на превъртане в социалните мрежи.
• Дъвчете дъвка.
• Дишайте дълбоко.

Намаляването на интензивността на симптомите може да се постигне чрез избягване на тежки ястия и пребиваване в добре проветрена среда. Последната е важна, за да се избегне влошаването на симптомите на киберзамайване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X