Напишете дума/думи за търсене

Детство пред екрана: тъжно и вредно

Наивно е да вярваме, че децата, които израстват в съвременния свят могат да водят живот без екрани – те са буквално навсякъде – телевизори, компютри, лаптопи, таблети, смартфони. Все пак трябва да се стараем поне да контролираме времето, което малчуганите прекарват пред тях.

Екраните произвеждат електромагнитни вълни, които нарушават равновесието в живите клетки. Тези вълни продължават да съществуват часове след изключването на уреда. Най-уязвими на това вредно влияние са малките деца и подрастващите, защото е доказано, че организми, които са прекарвали дълги часове пред екрани, имат смущения в развитието.

Установено е също и че след стоене пред екрана половин час за най-малките до четири часа за 12-годишните организмът започва да отделя повече адреналин, защото реагира по същия начин като срещу дразнител. Заради това много деца са нервни след дълго гледане на телевизия или продължителна работа с компютър.

Най-малките не бива да гледат повече от 20 минути

Наистина дори половин час спокойствие е много ценен за вечно претоварените майки, но според специалистите най-малките не бива да бъдат оставяни пред екран, дори на таблет или телефон, докато не навършат поне три години. Факт е обаче, че повечето родители не чакат децата им да станат чак на такава възраст, за да им дадат да гледат телевизия или да играят елементарни игри. Ако и вие сте от тях, поне избирайте детски компютри или телефони, които са специално разработени с по-ниско ниво за звука и с екрани с минимално излъчване. Помнете също, че ако позволявате телевизия на децата до три години, нека поне да не е повече от 20 минути на ден.

В предучилищната заложете на образователните игри

Когато започне ходенето на детска градина и всякакви занимания за децата на 4-5 години, веднага в плана се включват множество песни, филчета и игри, които се пускат на телевизор или компютър. Факт е, че повечето малчугани учат най-добре чужд език от филмчета и песнички, така че може да разрешим такива занимания, но за сметка на това трябва да ограничим другото време, което детето прекарва пред екран. Тоест вместо безсмислени игри на вашия смартфон заложете на образователни игри или клипчета.

Не купувайте смартфон на ученика

Недейте да купувате на деца под 9-10 години собствен телефон или поне, ако имате нужда да сте в контакт с тях, им изберете такъв модел, който не е от най-модерните, няма връзка с интернет и на него не могат да се играят много игри. Специалистите подчертават също, че е добре на децата под 9 години да не се дава възможност да използват интернет без контрол. И не само заради съдържанието, на което могат да попаднат, а защото малчуганите лесно губят представа колко време прекарват в интернет и половин час игра може лесно да се превърне в четири часа висене пред екрана.

Тийнейджърите също трябва да бъдат ограничавани

Родителите на 12-13 годишни деца са още по-затруднени да ограничат времето, което децата им прекарват пред екрана. На тази възраст сегашните подрастващи прекарват във виртуалното пространство повече от половината от деня си. Недейте да мислите, че детето ви вече е голямо и че може да го оставите да е през екран толкова, колкото на него му се иска. Преди всичко никога не позволявайте на тийнейджъра да има компютър или телевизор в стаята си и не му купувайте личен таблет или смартфон. Дори и да имате вие такива, те не бива да са в неговата стая вечер. От една страна, така ще го предпазите от вредните електромагнитни вълни, а от друга - ще сте сигурни, че не стои нощем пред компютъра, когато вие вече сте си легнали и не го контролирате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X