Напишете дума/думи за търсене

Смели жени се обединиха, за да преборят заблудите в отношенията с насилник

Олга Минева, основател на Emprove

Първата по рода си среща, откриваща поредица от събития, се проведе с една благородна цел – заблудите в любовта да бъдат разбити чрез практически лекции и споделен опит. Организатор на събитията е фондация Emprove, за чиято дейност ви разказахме в интервюто с първата Вдъхновителка 2020. Събитията са подкрепени от Български фонд за жените, които продължават своята инициатива „Заблуди в любовта“ в партньорство с кампанията #РаноБудна на Emprove. Двете организации застават зад една и съща мисия, а именно – да осведомят жени и тяхната подкрепяща мрежа от семейства, приятели, колеги и работодатели за първите признаци, че една връзка е потенциално насилствена и опасна, както и да предоставят безвъзмездна подкрепа на жени, преживели домашно насилие.

Гергана Куцева, Зам. Директор на Български фонд за жените открива събитието
Гергана Куцева, Зам. Директор на Български фонд за жените открива събитието

Името на събитието „Да преборим заблудите очи в очи“ идва като естествено продължение на кампанията #РаноБудна, която за няколко месеца обедини в дигиталното пространство десетки ментори, доброволци, жени, излезли от връзка с насилник и такива, които имат съмнения, че връзката им крие опасност. На откриващото събитие под надслов „ТОВА НЕ Е НАСИЛИЕ“ дамите имаха възможност да срещнат своите съмишленици очи в очи, ясно заявявайки с присъствието си, че жените не са сами по този труден път към себеосъзнаване и независимост.

Вечерта беше разделена на три части с няколко коктейлни паузи. Олга Минева, основател на фондация Emprove (на водещата снимка), откри събитието с няколко вдъхновяващи думи за целта на тези срещи и благодарност към всички гости, че дори само с присъствието си вече демонстрират отговорността да спасят нечий живот. Първи лектор беше д-р Славка Зидан, терапевт с 10-годишен стаж към спешната линия 112, където се среща с най-трагичната страна на домашното насилие, а от 2014г. е на свободна практика и води обучителни терапевтични семинари и практически занимания. На „Да преборим заблудите очи в очи: ТОВА НЕ Е НАСИЛИЕ“ д-р Зидан обрисува психологията на жертвата от ранна детска възраст и начините за излизане от тази роля. Във втората част на събитието се проведе практическа лекция за приложението на невронауката във връзка с разбулване на капаните и заблудите, залегнали в нашето подсъзнание. Лекторът, Анелия Димитрова, е Neuro Agility Master треньор, организационен консултант, НЛП практик и основател на Catro Bulgaria. Между двете лекции, в емоционална интеракция с публиката влязоха жени, преживели домашно насилие, но успешно преминали възстановителния път към щастлив и независим живот. По техни думи, те предпочитат да бъдат наричани survivors (англ. survive – оцелявам), отколкото жертви и желаят да бъдат пример за жените, които в момента изживяват този труден период. През цялото време публиката имаше възможност да създава диалог с лекторите, а дамите, които по една или друга причина на успяха да бъдат на събитието, се включиха с въпроси онлайн.

Значки, носещи емблематичния хаштаг на кампанията - #РаноБудна
Значки, носещи емблематичния хаштаг на кампанията - #РаноБудна

Следващата среща от поредицата „Да преборим заблудите очи в очи“ ще се проведе в края на септември, а допълнителна информация за място, дата, час и тема на събитието ще бъде обявена на фейсбук страницата на фондация Emprove. Всички срещи са напълно безплатни и се провеждат при ограничен брой, предварително запазване на места и спазване на всички противоепидемични изисквания.

Emprove е неправителствена организация за безвъзмездна подкрепа към жени в токсична връзка. Проектът стартира с уникална за Европа платформа, която тренира жени по пътя им към независимост и овластяване чрез технология и геймификация и вече е подкрепена в седем европейски държави. Към момента Emprove цели да развие доброволческата си мрежа из по-малко населените места в България, където специалисти и терапевти, обучени за случаи с домашно насилие, почти липсват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X