Напишете дума/думи за търсене

Ако смятате, че сте в криза, направете този тест

Кризата е точката, в която нашият свят, обичайният му начин на живот и познатата среда се променят необратимо. Ние самите се променяме - нашите приоритети и цели, ценности и смисъл на самия живот.

Понякога промените се случват почти моментално - смърт на любим човек, краят на връзка, развод, загуба на работа или влошено здраве, природни бедствия. Внезапно и неизбежно животът става различен за броени минути или часове. Това е криза на загубата.

Други промени се натрупват постепенно и сякаш неусетно - нуждите и ценностите, които управляват поведението, бавно се трансформират, формират се силни емоционални преживявания, променя се отношението към познатата среда и обичайния начин на живот. Това е криза в развитието.

И в двата случая ситуацията не може да бъде овладяна, случва се сякаш против волята - напрежението и интензивността на чувствата са извън контрол. Страх, ужас, гняв, ярост, меланхолия, огорчение, самота, уязвимост, отчаяние, безпомощност и безнадеждност... Те се втурват като лавина или сънливо и монотонно се превръщат във фон на живота, като всяка секунда напомнят, че предишният живот е безвъзвратно загубен.

Да се живее по стария начин е невъзможно, по нов начин - все още не е ясно как. Това е криза. Сериозен тест за сила, но в същото време - чудесен шанс да обърнете хода на живота си към по-добро.

Ако смятате, че сте в криза, ви предлагаме тези 3 лесни стъпки и 1 тест

Стъпка номер 1: дефинирайте термините

Както знаете, точната диагноза е 80% от успешното лечение. Как да определим наистина ли сме в кризисно състояние, или само стресът и умората са се натрупали?

Има 4 основни признака на психологическа криза. Проверете себе си и продължете по стъпките.

1. Промяна в отношението към постоянен кръг на общуване - изблици на гняв (раздразнителност, агресивност) или желание за дистанция, самота.

2. Загуба на чувство за сигурност - физическа или психологическа. Тревожност и подозрителност.

3. Липса на желания. Трудности при вземане на решения. Отлагане, отлагане.

4. Физиологичен спад - повишена умора, синдром на хронична умора, липса на енергия, безсъние, психосоматични заболявания.

Стъпка номер 2. Намалете интензитета на чувствата, дайте им воля

Премахнете вътрешната цензура и наречете всяко чувство по име. Загубете контрол, не регулирайте емоционалната интензивност, не контролирайте чувствата си. Пуснете ги на свобода. Всички. До едно.

Споделете чувствата си с някой близък, с някого, който е в състояние да ви изслуша, без да ви съди.

Или се доверете на „дневника на чувствата“ - пишете в него всеки ден какво се случва в сърцето ви.

Или използвайте метода Седона - набор от въпроси, създадени от физика и предприемач Л. Левинсън, който се е възстановил от фатално заболяване:

1. Как се чувствам в момента?

2. Мога ли да приема това чувство?

3. Мога ли да се откажа от това чувство?

4. Какво е по-добре за мен - да запазя това чувство или да го оставя?

5. Кога? („точно сега“, „по-късно“, „не знам“, „никога“)

Продължете с този цикъл, докато не изчерпате целия спектър от чувства.

Стъпка 3: освободете напрежението в тялото

Опитайте се да намерите и освободите мускулни скоби в тялото си.

Казват, че почти всеки спорт е подходящ за това. Не точно. Различните видове могат само да ви разклатят и дестабилизират повече.

Твърди се, че дихателните практики също са подходящи. Не точно. По същата причина.

Запознайте с този безопасен, многостранен и ефективен начин на Якобсън, наречен Прогресивна мускулна релаксация.

Той се практикува в седнало или легнало удобно положение със затворени очи.
Всяка мускулна група се напряга съвсем леко за 7 до 10 секунди, след което се отпуска за 20 до 30 секунди. Тази процедура се повтаря поне веднъж.

Повтаряйте стъпки 2 и 3 всеки ден, толкова често, колкото можете. Правете, докато усетите, че енергията се връща в тялото и в чувствата има надежда за благоприятен изход. Свободното дишане, изправените рамене и връщането на надеждата в сърцето са добри знаци, че може да продължите напред. А именно - да се научите как правилно да инвестирате тази енергия, да инвестирате така, че тя да се върне умножена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X