Напишете дума/думи за търсене

5 психотехники за защита от хора, които „изяждат” мозъка ни

Сигурно има доста повече начини за ментално самосъхранение, но тези пет психотехники позволяват на човек да преживее психологическо насилие над себе си, психологическа атака в момент, в който нападателят е този, от когото очаквате любов, подкрепа и разбиране.

За всеки човек „изяждането” на главата се състои в различни вербални и емоционални послания.

Какви хора обикновено износват мозъка ни?

По правило основните „дегустатори“ архитекти“ на мозъка ни са близки около нас хора.

Законът на природата и законът за човешкото възприятие на информацията действат с пълната противоположност.
Всичко, което причинява дискомфорт, отвращение, тъга, болка, гняв, не само не се възприема от човек, но и се блокира в паметта. И затова нерядко заявяваме, че не помним нищо след дадена ситуация.

Лошата памет действа като адаптивен защитен механизъм срещу вредна и травмираща информация, която разрушава психиката, вместо да я възстановява.

Деменцията е следствие от критичното натрупване на негативна информация за миналото, невъзможността да се отървем от нея по достъпни начини и да запълним мислите с положителен заряд и опит. Една от причините за инсулти с увреждане на отделите на паметта са отрицателните спомени и опит. Други неврологични заболявания - отново задействащият механизъм за развитие на болестта са негативните мисли, негативната среда на живот и престоя на човек в нея.

Как да чистим мозъка си?

Психотехника "Микроскоп"

В момента на травматично взаимодействие визуално увеличавайте и намалявайте високоговорителя, сякаш въртите колело за настройка на микроскоп. Може да намерите точка или част от лицето на отсрещния и да го разгледате като под микроскоп, отбелязвайки недостатъците и предимствата. Превключването на вниманието от травмиращото значение на думите, които чувате, към външни изображения, ще намали степента на травматичност значително намалява.

Психотехника "Необходимо е да се мисли"

Начин за намаляване на емоционалната интензивност по време на монолог. Обикновено след тези думи човекът, който влияе на мозъка ви, е убеден, че посланието му е наистина важно за вас, следователно намалява времето за „порицание” и ви дава възможност да възстановите ресурсите.

Психотехника "Карикатура"

Препоръчвам да го използвате с агресивни хора. По време на монолога на такъв човек, мислено рисувайте карикатури върху неговия образ. Трудно е да пробиете психологическата си защита в момент, когато хуморът присъства.

Психотехника "Не става дума за мен"

В момента на обвинение, унижение и обезценяване на вашата личност, повтаряйте си тази проста фраза наум. Това ще ви предпази от наложеното чувство за вина (ако няма истинска вина, ако не сте откраднали нищо, не сте убили никого и не сте наранили някого).

Психотехника "Емоцията говори"

В момента на диалога анализирайте поведението, жестовете, речта, думите, интонацията на събеседника и определете каква емоция присъства в момента. След това с директен въпрос изяснете чувството, получете обратна връзка и в конструктивен диалог разрешете възникналото противоречие.

Кои са най-големите оптимисти в зодиака

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X