Напишете дума/думи за търсене

Доказано! Оптимизмът може да ни излекува

Положителното мислене намалява със 71% риска от преждевременна смърт

Миналия ноември Ребека Уолърстейн се подхлъзва на мокра шума в Лондон и пада лошо на лявото си бедро. Млад мъж, представил се за фитнес инструктор, ѝ помага да стане и я уверява, че счупено няма, защото иначе болката би била нетърпима. 50-годишната британка куцука към библиотеката, накъдето се е запътила. Боли я, но не е нетърпимо.

“През следващите две седмици не спрях да ходя по партита – бе преди Коледа. Стоях дълго права, с хапчета травмата се понасяше. Вярвах, че имам само разтегнат мускул, лекувах се с обезболяващи, мазила и компреси”, разказва тя. До 11 декември, когато рухва на дивана и не може да стане.

В болница снимат крака и откриват фрактура на шийката на бедрената кост. Констатират, че от километрите ходене и постоянните празненства проблемът се е влошил и се налага смяна на ставата. Ортопедът твърди, че не е виждал пациент с подобна травма да е бил на крака толкова дълго. И го обяснява с положителната ѝ нагласа и вярата, че счупено няма. Личната ѝ лекарка също смята, че

тялото на Ребека

има фантастична

лечебна мощ

Много изследвания потвърждават този феномен. Проучване на университета на Станфорд сред 60 000 доброволци например заключава, че тези, които се смятат за нефелни и постоянно си “откриват” разни болести, са със 71% по-голям шанс да умрат от преждевременна смърт, независимо от реалното им състояние, съобщава в. “Дейли мейл”.

Изследователите уверяват, че нашите мисли, чувства и нагласи пряко влияят върху здравето. А положителното мислене има целебна сила и тласка тялото в правилната насока. Правен е опит с група пациенти, на които е казано, че генетично не издържат на натоварване. Те не могат да тичат дълго и бързо се задъхват в сравнение с друга група, на която е внушено обратното. А показателите им всъщност са еднакви.

Резултати от тест, направен през 2019 г., сочат, че позитивното отношение и липсата на стрес могат да удължат живота с 11-15% и

такива хора

имат шанс да

доживеят 85 г.

и повече

Оптимизмът намалява с 30 на сто вероятността да си отидеш млад и да починеш от рак, инсулт, сърце, инфекции, доказа научен екип от университета на Виктория, Нова Зеландия. Според проучване, публикувано в “Сайколоджикал бюлетин”, оптимизмът може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, независимо от теглото, възрастта и навици като тютюнопушене.

Нагласата на съзнанието за щастлив изход действа като хипноза. Очакването на добро развитие активизира мозъчни вериги, които тласкат тялото в тази посока, обясняват учените.

Според проучване на експерти по социални и поведенчески науки от Харвардския университет начело с д-р Ерик Ким оптимизмът забавя с 8 години шанса да ги повалят смъртоносни болести. Екипът му потвърждава наличие на директна и съществена биологическа връзка между позитивизма, щастието и здравето.

Много лекари не се замислят над това, а би трябвали да стимулират положителното мислене у пациентите наред със здравословното хранене и физическата активност, казва д-р Ким. Проучването е направено сред жени, но изследователят твърди, че изводите важат и за мъжете.

Според тестовете най-оптимистично настроените жени имат:

- 16 на сто по-нисък шанс да умрат от рак

- 38 на сто по-малка вероятност да починат от сърдечна болест

- 39 на сто по-слаба опасност от инсулт

- 38 на сто по-малка възможност за белодробни болести

- 52 на сто по-нисък риск от инфекции.

Д-р Ким дава следните съвети за по-оптимистичен подход към живота:

Такъв навик можете да развиете, като си записвате в продължение на седмица всичко, което сте направили за другите хора, и това, за което сте признателни през този период – един вид списък на благодарността. Назовете поне едно хубаво нещо, което ви се е случило през деня.

Наблягайте на положителните развития и постепенно ще свикнете да разпознавате и да отблъсквате черните мисли, щом се появят.

Направете списък със силните си страни и опишете как можете да използвате тези дарби. Опишете и малките неща, които ви стресират, помислете как да ги избягвате или да ги възприемате позитивно.

Повтаряйте си оптимистични очаквания като: “Всеки ден съм по-добре” и “Ще се справя, каквото и да се случи” и ще започнете да вярвате, че е така.

Представяйте си визуално основните цели от важни сфери на вашия живот като работата и любовта и помислете какво да направите, за да ги постигнете.

Практикувайте медитация, през която си повтаряйте, че се харесвате, обичате и благодарете за това, което сте. Укротете гнева и ненавистта срещу хора и проблеми. Опитайте да постигнете вътрешен мир.

“Не знаем точната причина, но изследването ни сочи, че позитивното мислене намалява възпаленията в организма и повишава нивата на антиоксиданти - твърди Ерик Ким. – То засилва и имунната система и прави хората по-малко податливи на болести като настинка и грип.” 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X