Напишете дума/думи за търсене

Силата на горчивото: как да реагираме на несъвършенствата в живота

Намирате ли утеха в дъждовен ден? Обичате ли тъжна музика? Чувствате ли се вдъхновени, когато се справите със скръб или разочарование? Ако е така, вие принадлежите към групата хора, които разбират, че може да бъдете щастливи в един несъвършен свят.

По време на детството вие започвате да интернализирате определени измерения като двоични. Хората са или добри, или лоши. Светът е красив или грозен. Животът е щастлив или тъжен. Но възприемането на всичко, което ви заобикаля, чрез такава редукционистка призма, ви лишава от възможността да възприемате финия, но завладяващ калейдоскоп от междинни състояния, който съставлява нашето съществуване.

В действителност може да има известна красота в болката и щастие в несъвършенството. Това донякъде усложнява живота, защото като хора се чувстваме по-добре с прости идеи, отколкото с тези, които имат нюанси. Това е една от причините много от хората да пропускат идеализираната сигурност на детството.
Рано или късно осъзнавате, че ежедневието е пълно с пукнатини. Откривате, че любовта, както и приятелството, не са вечни и че често свършват по-рано, отколкото очаквате. Освен това осъзнавате, че не всички мечти се сбъдват, много от желанията ви се губят по пътя и не всичките ви усилия в крайна сметка се възнаграждават.

За да постигнете психологическо благополучие, не е достатъчно да приемете, че животът е несъвършен. Трябва също така да се научите как да бъдете щастливи, въпреки недостатъците и петната на живота.

Нашата култура отдавна ни заслепява с веруюто, че щастието е сладост и съвършенство и че всички може да постигнем това състояние.

Животът има горчиво-сладък вкус, с който рано или късно трябва да свикнем.

Силата на горчивото: новата тенденция за трансформиране на болката
Сюзън Кейн е известна американска писателка и ораторка. Тя е автор на книгите „Силата на интровертите” и „Сладко-горчиво”. Във втората творба тя подчертава факта, че от десетилетия наблягаме на необходимостта да изпитваме положителни емоции като радост, еуфория, забавление и ентусиазъм.

Тези психо-емоционални състояния се рекламират като директни пътища към щастието и благополучието. Това са видовете чувства, за които копнеем, за да се чувстваме пълноценни, завършени и доволни. Въпреки това, докато тази положителна динамика се подчертава, тъгата, меланхолията, копнежът и разочарованието се подценяват.

Сюзън Кейн определя силата на горчивото като способността да оценим и приемем несъвършенството на света около нас. Тя твърди, че е изключително трудно да бъдем щастливи, без да приемем, че това са правилата на играта – независимо дали ни харесват или не. В края на краищата именно благодарение на този вид преживявания много от нашите най-известни художници и музиканти успяха да превърнат болката си в изкуство.

Ако държите на съвършенството и нуждата всичко да върви добре по всяко време, вие сте обречени да страдате. От друга страна, ако приемете онези пукнатини, които от време на време навлизат в ежедневието ви, ще може да видите светлината, която блести през тях, да оцените други гледни точки и дори да се поучите от тези неуспешни моменти.

Несъвършенството и творчеството като форма на катарзис
„Да си позволиш да изпиташ и оцениш горчивото, идва от това да си част от свят, който почти винаги е недостатъчен, но в същото време упорито красив”, обяснява Сюзън Кейн. „Защото силата на горчивото също учи на стратегия за реагиране на болката. Всъщност да превърнете това разочарование, болка или скръб в изкуство.”

Уолт Уитман в своите текстове и стихотворения заявява, че „всеки миг на светлина и тъмнина е чудо“. Друг креативен занаятчия, Ленард Коен, превърна собствената си меланхолия в изключително плодородна територия за своето изкуство. Неговата завладяваща музика ни обгръща с емоции, които не са особено весели, но винаги целебни и емоционални.

Силата на горчивото в един нюанс неграмотно общество
Живеем в общество, което е убедено, че щастието означава успех, завоевание, постижение, компания, любов, съвършенство и късмет. Следователно, от ранна възраст вие сте осъзнали, че обратното на радостта е тъгата - кръгло лице с обърната усмивка. Изразът, който никой не трябва да показва и който е по-добре да се избягва на всяка цена.


Нашият свят е неграмотен, когато става въпрос за улавяне и оценяване на нюансите и стойностите на всяка емоция. Поради тази причина трябва да образоваме за силата на горчивото. Тъгата, меланхолията и копнежът са платна, върху които може да проследим нови и съществени значения. От синия цвят на надеждата до черния на депресията, съществува цял набор от ценни, полезни и вдъхновяващи нюанси.

Трябва да разширим нашите перспективи и да разберем, че болката има много форми и че те също ни допълват като човешки същества. В интерес на истината, само тези, които си позволяват да пътуват през тези малко по-сиви територии, постигат вида обучение, което другите не могат да придобият.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X