Напишете дума/думи за търсене

Чувствителност към награда или наказание - какъв човек сте?

Някои хора са отворени, оптимистични и смели. Те обичат новостите и винаги виждат възможности пред себе си. Има и такива, които ги избягват. Те не обичат рисковете и предпочитат да не излизат от зоната си на комфорт.

Нито една от тези две личности не е по-добра от другата. Тези тенденции обаче причиняват големи различия в ежедневието. Поради тази причина ще говорим за чувствителност към награда и чувствителност към наказание.

Тези два термина са предложени от психолога Джефри Алън Грей през 1970 г. Това е невропсихологичен модел на емоция, мотивация и учене, който отчита влиянието, което определени обстоятелства имат върху нас.

Грей постулира, че има три системи, които изграждат този процес:

Системата за поведенчески подход
Това е система с положителна обратна връзка. Предсказва чувствителността към наградата на всеки човек, тъй като действа преди положителните, привлекателни стимули и възможности, които ни се предоставят. Тя генерира активиране и ориентация към възнаграждение. В резултат на това е свързано с оптимизация, импулсивност и склонност към поемане на рискове.

Тези, които имат силно развита система за поведенчески подход, идентифицират възможностите, предлагани от дадена ситуация, по-точно и за по-кратко време. Освен това те са склонни да преследват цели и да ги постигат, като по-често изпитват техните положителни ефекти като радост или надежда.

Системата борба-полет-замразяване
Тази система реагира на отблъскващи стимули (тези, които са неприятни или генерират негативни последици). Тя прави това чрез получени реакции на избягване или бягство. Свързано е с негативни чувства като болка и безпокойство. Освен това ни държи нащрек за възможните рискове в околната среда.

Това е полезен и необходим механизъм за оцеляване. Това обаче носи и риск, защото може да се активира в ситуации, които всъщност не представляват опасност и ни карат да показваме поведение, което не е най-подходящото. Например може да загубим ценна възможност, като не сте достатъчно смели да я грабнем и да действаме.

Системата за инхибиране на поведението
Действа като посредник между предишните две. Тя посредничи в разрешаването на конфликта между тенденцията за приближаване и тенденцията за избягване.

При всяко дадено обстоятелство дали ще отговорим с приближаване или избягване ще зависи от нашата чувствителност към наказание.

Някои хора, за да избегнат наказанието и неприятните преживявания и емоции, вземат решение или да избягат, или да останат в безопасност или на заден план..

Индивидите, които са с ниска чувствителност към наказанието, няма да възприемат сигналите като заплаха. Всъщност възможността нещо да се обърка дори не е задължително да им хрумне. Следователно е по-вероятно тяхната система за подход да бъде активирана и те да решат да действат и да поемат риск.

Хората с висока чувствителност към награди са много отворени за среща с нови хора и места.


Чувствителност към награда и чувствителност към наказание: кое е по-изразено при вас?

Висока чувствителност към награди (и ниска чувствителност към наказание)
• Възприемате възможностите по-лесно.
• Чувствате по-малко отвращение към риска.
• Наистина сте отворени за срещи с нови хора и места.
• Често се чувствате оптимисти, обнадеждени или развълнувани от предизвикателствата.
• По правило сте в добро настроение и нямате много притеснения.
• Обичате да сте център на внимание и да получавате похвали и възхищение.
• Склонни сте да се фокусирате върху това да се забавлявате. Освен това имате склонността да приемате нагласата „ще преминете през този мост, когато стигнете до него“, когато става въпрос за трудности.

Висока чувствителност към наказания (и ниска чувствителност към награди)
• Склонни сте лесно да възприемате рискове, възможни неуспехи и потенциални загуби.
• Когато сте изправени пред предизвикателство, вие сте далновидни и предпазливи. С други думи, трябва да знаете, че ще може да го изпълните, преди да поемете риска.
• Склонни сте да се чувствате нерешителни и притеснени относно важни решения и проекти. Вие ги анализирате няколко пъти задълбочено и често се съмнявате в способността си да ги завършите успешно.
• Предпочитате хора, места и динамика, които са ви познати, и контролът е във ваши ръце и знаете какво да очаквате.
• Като правило избирате да останете незабелязани или да останете на заден план, вместо да рискувате да бъдете съдени от другите.
• Често се чувствате неспокойни, притеснени и тревожни.
• Ако не сте сигурни, че нещо ще се получи, вие избирате да не предприемате действия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X