Напишете дума/думи за търсене

10 знака, че е крайно време да се погрижим за себе си

Чувствате ли се стресирани и на ръба на прегарянето на нервите? Не може да заспите спокойно? Давате ли превез на други неща над вашето здраве и благополучие? Ако отговорът е „да“, значи не се грижите добре за себе си.
Липсата на ефективна собственоръчна грижа може не само да повлияе на тялото, но и да повлияе неблагоприятно на вашето психическо и емоционално здраве.

Не е нужно да правите всичко сами и да се опитвате да надскачате възможностите си през цялото време. Никой не може всичко.
Опитайте се да не се тревожите твърде често за другите и да забравяте за вашите нужди.
Добре е да орежете малко списъка си със задачи и темпото, с които ги отмятате. Уверете се, че слушате тялото си и правите почивки, когато трябва.

Как тялото сигнализира, че е време да се погрижим за нас?

„Обичай първо себе си и всичко останало ще се нареди. Наистина трябва да обичаш себе си, за да свършиш нещо на този свят.”

Люсил Бол

1. Разболявате се често
2. Ядосвате се без причина
3. Изненадани сте колко лесно се разочаровате от партньора си и другите
4. Вашите приятели и близки се отдръпват от вас
5. Разчитате на кофеин, болкоуспокояващи, вино или някакво друго вещество, за да избутате деня
6. Страхувате се да отидете на работа. Започвате да изоставяте проекти или да им обръщате малко внимание
7. Уморени сте и не знаете как да си помогнете
8. Вие сте на ръба и се тревожите през цялото време. Чувствате се притиснати от всички ъгли
9. Не може да си спомняте последния път, когато сте се поглезили с нещо
10. Не се чувствате креативни и вече не опитвате нови неща

Ако не сте се намерили в нито една точка в този списък, браво на вас - вие сте усвоили изкуството на грижата за себе си.
Това никак не е лесно.

Но ако сте казахте „да“ дори на едно от тези неща, тогава не се притеснявате достатъчно за добруването си, нито се грижите адекватно за себе си.

За да започнете да се грижите за себе си сега, ви предлагаме 5 важни съвета и дейности за самостоятелна грижа, които да поканите в живота си.

1. Започнете деня си със спокойно съзнание
Всяка сутрин се опитвайте да изчистите ума си и да се подготвите за деня. Не се вглъбявайте в притеснения за това какво трябва да направите и дали ще имате достатъчно време, за да свършите всичко.
Не е болка за умиране, ако не подобрите петилетката. Винаги има утре.

2. Правете малки почивки
Не е нужно всеки час и минута да са запълнени с работа. Това може да ви кара да се чувствате по-продуктивни, но кога ще си почивате?
Направете 5-10-минутни почивки през деня. Отидете на разходка или просто седнете и се отпуснете, без да се взирате в монитора.

3. Спете достатъчно
„Обичайте се, вместо да злоупотребявате със себе си.“
Каролина Куркова

Изследователите са категорични - че повече сън е равно на щастие. Когато не спите достатъчно, забравяте повече и сте раздразнителни. Това се отразява и на работата, и на личния ви живот.
Създайте график за сън. Опитайте се да си лягате по едно и също време и да ставате редовно в конкретен час. Но опитайте се да не фокусирате твърде в графика си за сън. Ще има моменти, когато ще се налага да го нарушавате, но това е съвсем нормално.

4. Прекарвайте време с приятели и семейство

Това са хората, които ви подкрепят най-много. Следващия път, когато се почувствате стресирани, обадете се на един от тях. Вместо да говорите за това, което ви стресира, говорете за това, което харесвате.
Или пък ги поканете на кино или на друго събитие, което ви носи радост.

5. Излезте навън
Откритите пространства са чудесни за психичното здраве.
Отидете на разходка в парка или в планината. Ако видите цвете, го подушете. Наблюдавайте как катериците събират желъди. Ако има вода наоколо, спрете и вижте как се гонят слънчевите зайчета по повърхността й.
Карайте колело, направете си пикник... не мислете за работа или за семейството си поне за час. Това е чудесно време да прегърнете настоящето и да спрете да се страхувате толкова от бъдещето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X