Напишете дума/думи за търсене

Хелене Дойч - огледалото на Фройд

Хелене Дойч е първият човек в историята на психоанализата, който говори специално за женската психология. Нейната работа и живот вдъхновяват безброй автори, които проправят пътя за феминизма.

Хелене Дойч е и първата жена директор на Виенското психоаналитично общество. Нейният принос описва преобладаващо мъжкия подход, който е присъствал в психоанализата е имала до този момент. Тя е вдъхновение и за една от по-късните творби на известната писателка и философ Симон дьо Бовоар.

Хелене Дойч се смята за една от най-важните учителки в историята на психоанализата. През живота си обучава значителен брой известни психоаналитици. Дойч се бунтува срещу днешните полови норми и живее според собствените си правила.

Съвременниците й я хвалят за нейната интелигентност и красота. Нейните европейски колеги я ценят високо, но освен това тя е важна фигура в развитието на психиатрията в Съединените американски щати.

Независима жена


Хелене Дойч е най-младата от четирима братя и сестри. Тя е родена през 1884 г. в Пшемисл, част от Австро-Унгарската империя по това време, а сега част от Полша.
Дойч произхожда от напредничаво еврейско семейство, което не пести разходи за обучение на дъщеря си. По това време това било много необичайно, тъй като повечето жени нямали достъп до официално образование.

Бащата й бил адвокат, а Хелене му била любимка. Майка й, от друга страна, била авторитарна и дистанцирана. Тя проявявала много малко привързаност към дъщеря си. Хелене била брилянтно дете, но травмата от опит за изнасилване, причинена от по-големия й брат, заедно с пренебрежението на майка й, предизвиква депресия и тревожност у девойката.

Когато била на 16 години, тя започва връзка с Херман Либерман - по-възрастен женен мъж. Въпреки че това било огромен скандал за нейното семейство и общността, на Хелене не й пукало особено.
Нейният любовник бил виден социалдемократичен лидер и имали бурна връзка. Въпреки обществената драма Дойч последва Либерман във Виена, когато е избран за депутат. Докато Хелене е във Виена, тя среща жена на име Роза Люксембург, която става важен модел за подражание в живота й.

Проучвания и предизвикателства


През 1907 г. Хелене Дойч започва да учи медицина във Виенския университет. По това време в тази специалност имало само седем жени, включително тя самата.
Малко след това тя прекратява връзката си с Либерман и се премества в Мюнхен. Там тя специализира психиатрия под ръководството на Емил Крапелин. През 1912 г. тя получава своята докторска степен и веднага се увлича по психоанализата.

Същата година тя се омъжва за Феликс Дойч, доктор по вътрешни болести, който случайно е личен лекар на Зигмунд Фройд. Хелене започва работа като медицински асистент в психиатричната клиника във Виенския университет, където е назначена в женското отделение. Опитът, натрупан в клиниката, вдъхновява цялата й по-късна работа. От този момент нататък Хелене Дойч решава да се посвети на изучаването на женската психология.

Започва психоанализа със Зигмунд Фройд. Известният лекар обаче спира сесиите й след една година, като каза, че не показва признаци на невроза. По-късно тя си прави нова психоанализа с Карл Абрахам в Берлин.


Приносът на Хелене Дойч

Дойч никога не е бил дисидент на класическата психоанализа. Тя работи с основните концепции на теорията, но внася нова перспектива на масата.
Хелене се опита да приложи всички концепции към женската психология, което я прави първият психоаналитик, написал книга по този въпрос. Тя набляга на изучаването на нарцисизма, анализирайки как той се изразява при мъжете и жените.
Дойч също се осмелява да разгледа темата за женската еротика и майчинството. Въпреки че може да изглежда трудно да се повярва, докато Хелене не се появи на сцената на психологията, дотогава психоаналитиците игнорирали изцяло майчинството.

Тя насърчава Фройд да изследва женската психология и дава своя собствена конструктивна интерпретация на идеята за женската пасивност, самоанализ, улесняващ интуицията.

Дойч се премества в Съединените щати през 1935 г. Тя се установява в Бостън, където работи като допълнителен психиатър в Масачузетската болница.

Нейната книга „Психологията на жените“ бързо се превръща в основна класика на феминистката мисъл.
Тя си тръгва от този свят през 1982-ра, на 97 години. Името и наследството й са високо ценени както в САЩ, така и в Европа.

Фройд: Срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X