Напишете дума/думи за търсене

Само за тийнейджъри: "Страх ме е, че ще се изложа, ако правя секс"

Имаме лоша новина за теб - страхът ти е напълно основателен. Всеки втори се е излагал първите пъти. Дори да не се е излагал, е имал усещането, че го е правил. Това е като да си начинаещ футболист – може в първия мач да се справиш по чудо, но при втория или третия ще изпуснеш гол. И какво от това?! Означава ли провалът, че не трябва изобщо да стъпваш на игрището?! Не е ли първата крачка единственият възможен начин да го превъзмогнеш и да разбереш как става?!

След като научи, че ще се изложиш задължително и че всички преди теб са се излагали, е време и да узнаеш кое е по-страшно от това. Далеч по-неприятно ще е, ако те хванат, че се страхуваш, особено ако си момче. Няма нищо по-секси от самоувереността. Но трябва наистина да я изпитваш, а не да я играеш. Така че, ако имаш намерение да започваш сексуален живот, на първо място се информирай. Говори с вашите – ще се учудиш колко „нормални“ могат да бъдат. Недей обаче да гледаш глупави порнофилми, защото от тях ще научиш за секса толкова, колкото един футболист ще научи за футбола от гледането на игра на джаги. Онова, което се случва пред камерата, е реално, да, но си остава игра, при това изпълнена от „професионалисти“. Има вероятност да те стресне още повече, а както казахме, сега имаш нужда от самоувереност, не от допълнителни страхове.

След като се информираш, опознай тялото си. То самото ще ти каже за секса повече, отколкото пише по книгите. Ако имаш гадже и планирате да правите секс, преди да пристъпите към това, опознайте взаимно телата си. Говорете си какво чувствате, какво ви харесва и какво не. Колкото по-близки и открити сте, толкова по-малка е вероятността да се притесните по време на секса.

И в крайна сметка сексът трябва да е удоволствие и израз на най-приятните чувства, които двама души могат да си дадат. Защо ти е да го товариш с толкова притеснения?! Не му мисли много, а ако решиш, че си се изложил/а, поне ще знаеш, че имаш какво да разказваш на внуците си...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X