Напишете дума/думи за търсене

Как да се предпазим от обидните думи

Неприятните думи се чуват постоянно. Понякога те са изказани без никакво прикритие, друг път са замазани като „шеги“.

Отрицателните думи не само причиняват неудовлетвореност, те отнемат радостта от неща, които ви усмихват, лишават ви от мотивация да преследвате целите си или да се отдадете на любимо хоби, махат желанието да направите нещо добро в бъдеще на човека, който ви е обидил.
Правилните мисли и реакции, които играят ролята на щит и отразяват обидните думи, ще помогнат да се предпазите от вредите върху чувствата и самочувствието ви.

Потърсете причина

Ужасно нечестно е, ако чуете по свой адрес груби забележки, когато изобщо не сте виновни. Например, ако без да искате бутнете някого в градския транспорт и се извините, но въпреки това върху вас се изсипва една кофа от обиди да вашата „непохватност”, нищо че шофьорът рязко е натиснал спирачка и вие не сте могли да реагирате по-бързо. Обикновено лошите думи изобилстват от устите на психично нестабилни хора, тийнейджъри, които постоянно са обидени на целия свят, индивиди, които се чувстват зле в собствената си кожа. Няма смисъл да се обиждате от такива хора. Те са достатъчно наказани.

Но ако ви обиди приятел, тогава е най-добре директно да попитате какво се е случило и защо се държи по този начин? Най-вероятно ще се окаже, че той е имал сериозна неприятност и е разстроен заради поведението си. Във всеки случай преминете от нуждата да отвърнете вербално на негативните емоции, провокирани у вас, към опит да разберете ситуацията и негодуванието ще отмине.

Реално значение

За пореден път съпругът упреква съпругата си, че остава до късно в офиса и че пренебрегва семейството си. Тя може да отговори, че има краен срок за завършване на проект, който ще донесе добър приход в семейния бюджет. Това, разбира се, в повечето случаи няма да спести обичайния скандал. Но вместо това е по-добре да се анализира казаното и да се намери истинското послание, което най-вероятно е недостигът на внимание, което получава един от двамата партньори.

Как да се предпазите от обидни думи

Питайте направо

Може да попитате директно дали отсрещният осъзнава колко ви обижда. Понякога хората несъзнателно натискат "болното” място, без дори да знаят колко е болезнено за вас. Например жените, които от години неуспешно се опитват да заченат, имат много болезнена реакция на въпроси за деца, на които другите изобщо не обръщат внимание.

Смехът е най-доброто оръжие

Най-трудното нещо да се защитиш от тези, които обичаш. Да се спори с близки роднини и колеги, които искат да ти "направят добро", е безполезно. Те непрекъснато си врат носа си там, където не са поканени. Всичко това се прави с най-добрите намерения, но те постигат в същото време само обратния ефект. Опитайте се да не се карате: отговорете с шега, отклонете вниманието и превключете разговора към друга тема.

Измислете ответна атака

Често най-близките хора имат отвратителен навик да критикуват или пускат обидни шеги на публично място. Предварително предупредете такъв човек, че ако това се случи отново, тогава ще направите нещо, което също ще го опозори, от което и той ще се срамува. И бъдете готови да изпълните своята заплаха. Най-често след това у човек изчезва желанието да се изложи на всеобща подигравка.

Съгласете се или игнорирайте изявлението

Съгласявайки се с опонента си, вие се измъквате от „нападението“. Какъв е смисълът някой да продължава да ви критикува още, ако вече сте се съгласили с него? Събеседникът бързо ще се охлади и ще се опита да намери нов обект за тормозене. Често отрицателните думи или въпроси звучат толкова абсурдно, че е по-добре да ги пуснете покрай ушите си. Може да се престорите, че този човек е толкова безинтересен за вас, че твърденията му са скучни и вие не ги приемате насериозно. Хората обичат да се важни, затова такива индивиди бързо оставят на мира тези, които ги игнорират.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X