Напишете дума/думи за търсене

5 начина да спрат да ни се качват на главата

Ако си прекалено добър, ти се качват на главата. Казват ни го още когато сме малки и въпреки това много от нас не чуват предупреждението и цял живот страдат от нахалството и безочието на околните. Как да се справим, ако сме толкова мекушави, че често другите не зачитат нашите собствени нужди и особености и ни „употребяват“ честичко в своя полза.

Научете се да казвате „не“

Това може да бъде и единственият съвет към вас, защото най-вероятно проблемът идва от вашата невъзможност да отказвате. Учили са ви, че това е „некултурно“ или пък направо сте били свидетели как родителите ви винаги са се съгласявали със своите родители, приятели, колеги и следвате техния модел. Но никога не е късно да се научите да казвате „не“. Всяко нещо може да бъде казано по подходящия начин. Да кажете „не“ не означава, че ще обидите или ще бъдете груби. Може да обясните своята гледна точка и да обосновете отказа си. Но ако искате да кажете „не“, не казвайте „да“. Защото с това ваше лъжовно „да“ вие ставате причина за собствените си проблеми впоследствие. По-добре да бъдете откровени в самото начало, дори отсреща да ви се нацупят, отколкото да влезете в лицемерна схема, която едва ли ще удовлетвори някого.

Няма нищо срамно във вашето желание или нежелание

Да речем, че тази вечер не ви се излиза. Стои ви се вкъщи заедно с вашата половинка и ви се гледа сериал. Не позволявайте на приятелите си да ви карат да се чувствате виновни заради това, че имате такова желание, а нямате желание да се видите с тях. Няма нищо срамно и обидно във вашите нужди. Напротив – заявявайте ги ясно и смело. Така ще ви уважават повече и ще се стъпват по главата ви с по-голямо внимание.

Не премълчавайте обидата си

Това е друго типично качество на прекалено добрите хора. Те премълчават, когато ги засегнат, за да не засегнат обратно. Но ако някой е бил толкова безчувствен, за да ви нарани, защо трябва вие да го пазите от истината?! И тук опираме до това, че ако премълчите обидата, следващия път, когато получите такава, вината ще е главно ваша. Няма нужда да се конфронтирате, за да съобщите, че нечии думи са ви засегнали. Може да го обясните спокойно и с деликатността, която най-вероятно притежавате по природа.

Разчиствайте се от неистинските приятели

Да, сигурно ви звучи грубо и крайно, но ако има хора, които постоянно се възползват от добротата ви и не преценяват как да се държат подобаващо с вас, е по-добре да ги отстраните от живота си. Това не са истински приятели, за какво са ви?!

Научете се да се уважавате

...за да ви уважават и другите! Това не е простичък съвет, защото когато сме израснали с ниско самочувствие и с прекалено мекушава душа, е трудно да се променим като възрастни. Но само се замислете, че вие давате пример на децата си с вашето собствено поведение. Искате ли и те да пораснат като вас? Искате ли и на тях да им се качват цял живот на главите? Струва си да положите усилието и да промените отношението и към себе си, и към тези, които досега не ви зачитаха особено.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X