Напишете дума/думи за търсене

Кризи в отношенията по години

Много двойки преминават през етапи на кризи. Причината за подобни семейни неравности могат да бъдат както негативни събития в семейството, така и радостни и очаквани, но след които животът драстично се променя.

Психолозите наричат кризисни повратна точка във взаимоотношенията, когато става трудно или невъзможно да се придържаме към предишния модел на поведение, приет в дадено семейство.

Възможна е ситуация, когато се смята, че е настъпила криза, но въпреки това статукво не се променя и продължава с години, а дори и десетилетия. Тогава това не е криза, а норма на живот на дадено семейство.

В какви периоди най-често се появяват кризи?

Повечето психолози не вярват, че семейната криза непременно ще се случи в определена година или ден. По-скоро има определени периоди, в които настъпването й е по-вероятно, отколкото в други моменти.

Сривове в отношенията могат да възникнат:

- веднага след сключването на официален брак (особено ако двойката е живяла дълго време заедно);
- раждане на първото дете;
- след 3-5 години семеен живот;
- след 7-8 години брак;
- след 12-годишнина от подписването;
- след 20-25 години съвместен живот

Това са условни етапи и те не валидни за всяко семейство. Всяка промяна в семейния живот, която настъпи поради прехода към нов етап на отношенията, е придружена от стрес и криза: да имаш бебе, да смениш работата, да се преместиш в нов дом, да отглеждаш тийнейджъри, да се сблъскаш със Синдрома на „празно гнездо“ и т.н.

Настъпването на кризата е естествено явление във всяко семейство, така че не трябва да обвинявате себе си или партньора си. Необходимо е всяка криза да се възприема като етап на развитие, като друга стъпка от живота и съответно да се изгради друг модел на поведение, като се вземе предвид новата ситуация.

Опасни периоди

Има два най-опасни периода в една връзка, в които най-често настъпват разводи или се сключват нови бракове. Невъзможно е да ги избегнем, но е съвсем реалистично да се научим как да ги управляваме и тогава връзката ще се засили и няма да се разпадне.

1. Кризата на 3-7-годишния брак

Тя започва след третата година на брака, трае година или повече и се характеризира с липса на романтика във връзката. Страстта отслабва, няма повече нови трепети, партньорите вече не се опитват да се завладеят, двамата се чувстват уморени и разочаровани. Натрупват се домашни несъответствия, например, ако свекървата всеки ден готви купища храна и веднага мие чиниите, а съпругата мрази да готви, сравненията и произтеклите от това проблеми са неизбежни.

През този период започват сблъсъци между личността на единия партньор и идентичността на другия и изобщо не е лесно да се избере модел на поведение, който да е подходящ и на двамата.
Помнете, че е добре да избягвате прекомерни и ненужни кавги, не игнорирайте партньора, но не изпадайте и в ритъма на прекомерна общителност с другия. Всеки има нужда от личното си пространство. Няма нужда да се отказвате от собствените си интереси или социален кръг в името на половинката.

2. Кризата на средната възраст
Този етап започва след 12 години брак, протича по-малко остро, но продължава дълго време. Често съвпада с кризата на средната възраст, която обикновено започва с наближаването на четиридесет години.

Хората стават емоционално нестабилни, жените изпитват първите признаци на стареене, страхуват се, че съпрузите ще започнат да се променят. Мъжете са разстроени, че не са постигнали повече в живота си и не е останало много време и енергия за това.

В такива ситуации двойката трябва да се забавлява повече и да не се фокусира върху мисли за пропуснати възможности. Също така не бива да се набляга на изневярата. Много скоро интересът към извънбрачните авантюри ще приключи и ще започне нов период в отношенията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X