Напишете дума/думи за търсене

Сама на почивка – приемете го като подарък

Нямате половинка, нито деца, дори и приятелките са ви изоставили за ваканцията. Не го приемайте като недостатък, а като предимство. Идете на почивка сами.

32-годишна жена пише във форум за пътувания: „Нима само защото живея сама, трябва да се лишавам и от пътешествия? Истината е, че когато гледам всички тези родители по плажовете, които само подтичват след децата си, всички онези, които не могат дори да хапнат на спокойствие, си мисля, че понякога на тях им се иска да са на мое място. Аз мога без угризения да спя до обяд, да отида на плаж, когато реша, носейки само една хавлия и книга, и да се наслаждавам на морето или отново да си дремна, без да се притеснявам за никого. Не може да твърдите, че вашата почивка е по-хубава от моята?“

Разбира се, под изявлението й не липсват негативни коментари и обвинения, че тя просто завижда, но нека бъдем реалисти – понякога да бъдеш сам всъщност е най-голямата почивка.

Самотата е полезна

Според психоложката Елза Годар да можем да се откъснем от всичко, дори и от семейството и от хората, които обичаме, за няколко дни и да останем сами с мислите си е полезно за физичното и за психичното здраве. Специалистката го определя като тип дълга медитация.

„Именно останали сами със себе си, много хора успяват да погледнат от дистанция проблемите в живота си и да намерят решения на ситуации, смятани за безизходни. Отдалечавайки се от средата, всеки от нас си дава сметка кои са важните и кои маловажните неща в живота му. Точно затова насърчавам пациентите си понякога да осъществяват самостоятелни пътувания и почивки, дори да имат семейство и деца“, обяснява психоложката.

Все пак специалистката препоръчва такива почивки да не са продължителни или много чести, за да не се отдалечим прекалено от близките си.

Непознатото носи самоувереност

Друга потребителка обяснява: „Аз съм фотографка. Понякога обаче нямам никакво вдъхновение. Много ангажименти и хора в живота ми ме изцеждат. И колкото и да обичам мъжа и децата си и да не мога да живея без тях, единствено ако се откъсна от тях, успявам да намеря вдъхновението си отново. Това е добре както за работата ми, така и за семейните отношения. По-добре липсваща за малко майка и съпруга, отколкото вечно налична, но сърдита, потисната и без вдъхновение.

Елза Годар обяснява: „Често именно останали сами, изправени срещу ситуации, в които иначе са свикнали да имат подкрепа – да пътуват сами, да се справят с носенето на багажа, да спят сами в стая, да се разхождат сами в непознат град, да излизат сами на ресторант или на бар, много жени не изпитват очаквания страх, а неописуемо удовлетворение и прилив на самоувереност, дори еуфория. Затова тези изживявания са необходими на всяка от нас.“

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X