Напишете дума/думи за търсене

Да се справим по-леко с периодите на промяна

Като се замисли човек, в момента всички се намираме в един сериозен период на промяна. Първо, коронавирусът предопредели това, като създаде цяла "нова нормалност" - някои свикват с нея, други я отричат, трети страдат. Освен вируса всички икономически, социални и политически предпоставки дойдоха налице. Факт е, че животът ни през това лято няма нищо общо с живота през миналото.

1. Признайте промяната

Ако искаме да приемем нещо, ние трябва първо да го признаем. Останете насаме с мислите си поне за няколко минути и направете оценка на събитията. Независимо коя теория за коронавируса защитавате, не може да отречете, че живеем в нова, различна реалност. Успяхте ли вече да я приемете? А ще успеете ли да я признаете? Може би да, когато осъзнаете, че колкото по-скоро я признаете, толкова по-лесно ще заживеете в мир с нея.

2. Приемете, че всяка промяна е необходима и не е задължително опасна

Сигурно ви е трудно. Може би доходите ви са съкратени, може би приятелите ви се държат различно, може би ви е страх и целият хаос ви създава тревожност. Спомнете си за предишния период от живота си, в който сте претърпели промяна. Пак беше трудно, пак се страхувахте, пак се чувствахте самотни, неразбрани и несигурни. Но после всичко някак дойде по местата си, научихте уроците, пораснахте, променихте се и беше за добро. Да вярваме, че и сега ще е така. Промяната е необходима, за да преминем натам и да преминем по-силни и по-добри.

3. Говорете с някого

Не се притеснявайте да споделяте, че ви е трудно, че сте объркани. Бъдете сигурни, че когато го споделите, ще научите, че не сте сами в това. А тогава автоматично ще се почувствате по-добре. Всеки човек преминава през трансформации. Избавете се от задръжките и намерете с кого да говорите за вашите притеснения и страхове. Най-вероятно отсрещната страна също не е имала с кого да сподели и ще ви е благодарна. Друго е да знаем, че не сме уникални в тъгата си. Това я прави по-малко тъга, отнема й от властта.

4. Заредете се с търпение

То е като виелица, като вихрушка, буря. Не можеш да направиш нищо, просто чакаш. Пазиш се на завет и чакаш. И твоята буря ще отмине. И тогава небето ще е по-синьо, въздухът - по-чист, вие - по-спокойни.

5. Заредете се с вяра

Вярата е това, което може да държи ръката ви по време на промени. Вярата, че се случва с причина, че се случва за доброто на всички, че се случва, за да продължи живота по-смислен, по-пълен, по-желан. Не пускайте вярата и тя ще ви отведе в сините полета на истинската трансформация. Наблюдавайте себе си, света около вас, мислите си, желанията си. Не правете резки движения, не затъвайте в резки тъги и скоро ще се озовете на бряг... най-зелен, където всички въпроси ще имат своите щастливи и смислени отговори.

Бъдете здрави и нека промените са за добро!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X