Напишете дума/думи за търсене

Аспирин в борбата с COVID-19: ползи и вреди

Ежедневната доза аспирин може да помогне за намаляване на риска от сериозни усложнения от COVID-19. Това твърдят изследователи от Медицинския факултет на университета в Мериленд. В тяхното проучване влизат 412 възрастни с COVID-19, приети в болници в САЩ между март и юли.
Малко над 23 % от изследваните хора получават дневна ниска доза аспирин в рамките на 24 часа от постъпването им в болницата или през 7-те дни преди постъпването им. Учените съобщават, че хората, приемащи аспирин, имат 43 % по-малка вероятност да бъдат приети в интензивно отделение.

Изследователите също така заявяват, че тези, които са приемали аспирин, са намалили с 47% риска от смъртност от COVID-19 в сравнение с тези, които не са приемали дневна доза аспирин.
„Нашият анализ предполага, че употребата на аспирин може да има благоприятни ефекти при пациенти с COVID-19“, пишат авторите на изследването. „Резултатите от нашето проучване са интригуващи, особено защото аспиринът е добре проучен при хронични сърдечно-съдови заболявания, има добре описан профил на безопасност и е лесно достъпен в целия свят“, добавят те.

Д-р Дийн Блумберг, ръководител на детски инфекциозни болести в Калифорнийския университет, казва, че резултатите от проучването са обещаващи, но трябва да бъдат потвърдени.
„Интересно е и дава надежда, защото знаем, че COVID-19 предизвиква хиперкоагулируемо състояние (повишен риск от съсирване на кръвта) и че пациентите са имали усложнения, свързани с образуването на кръвни съсиреци“, каза Блумбърг. „Така че бих тълкувал това проучване като обещаващо... но не и достатъчно."

Ако резултатите бъдат потвърдени чрез по-нататъшни проучвания, казва Блумберг, констатациите може да помогнат за извънболничното лечение.

Кръвни съсиреци и COVID-19

Хората с COVID-19 са изложени на повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, особено ако са в интензивно отделение. Някои проучвания показват, че между 30% и 70% от хората с COVID-19 в интензивното отделение ще развият кръвни съсиреци в краката или белите дробове.

„Това е част от възпалителния отговор и включва лигавицата на кръвоносните съдове, особено малките, средно големи кръвоносни съдове“, обяснява д-р Уилям Шафнър, експерт по инфекциозни болести от университета Вандербилт в Тенеси. „Когато това се случи, кръвта, която тече, става малко мудна и започва да се съсирва; а когато това се случи, не е добре, тъй като тъканите, доставяни от тези кръвоносни съдове, са лишени от кислород и ако съсиреците са в достатъчно големи съдове, те могат да се откъснат и да причинят инсулти и инфаркти."

Аспиринът може да бъде полезен като противовъзпалително лекарство, което може да намали възпалителния отговор на организма към COVID-19, както се наблюдава във фаза две от заболяването, казва Шафнър. Но не може да се използва за предотвратяване на вируса.
„Сигурни сме, че няма нищо общо с инхибирането на самия вирус и това е първата фаза на заболяването. Така че това не би било нещо, което бихме могли да използваме „профилактично“ или като превенция, а като ранно терапевтично средство.“

Ползите от аспирина и страничните ефекти

Аспиринът действа, като намалява сгъстяващото действие на кръвосъсирващите клетки, известни като тромбоцити. Това помага за предотвратяване съсирването на кръвта и образуването на запушвания, които могат да доведат до сърдечни проблеми или инсулт.
Аспиринът обикновено се използва за намаляване на болката и възпалението. При ниска доза може да помогне и за поддържане на сърдечното здраве.

„Аспиринът е лекарство, което съществува от повече от 100 години и през последните 40 години ние със сигурност се възползвахме от неговите ефекти както като противовъзпалително средство, така и от неговия пряк ефект върху инхибирането на функцията на тромбоцитите за намаляване на тези съдови събития “, казва д-р Дийн Уинслоу, специалист по инфекциозни болести в Станфордския университет в Калифорния.

Но аспиринът не е без страничните си ефекти. Уинслоу казва, че са необходими повече изследвания, преди аспиринът да се използва редовно при хора с COVID-19.
„Със сигурност не бих препоръчал на всички просто да започнат да приемат аспирин, защото здрав човек може да се окаже с повече усложнения отколкото да има ползи от приема, включително стомашно-чревно кървене и други подобни неща. Рисковете могат потенциално да надхвърлят ползите “, каза Уинслоу.

Не е превантивно лечение

Всички експерти подчертават, че въпреки че резултатите от това малко проучване са обещаващи и налагат допълнително разследване, аспиринът няма да бъде панацея, която да предпази населението от развитие на COVID-19. Ако наистина искате да се предпазите от вируса, доказаните средства са носенето на маска с висока защита, спазването на дистанция, хигиената и излягването на социални контакти. Доброто настроение също помага! :)

Проф. Коста Костов: Природата ни отмъщава, защото я ползваме безпощадно според интересите си

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X