Напишете дума/думи за търсене

Най-важните отговори за ваксините срещу COVID-19 от световни експерти (част 2)

Ваксините са на хоризонта и през последните дни всички говорим и се вълнуваме именно по тази тема. Важно е да сме добре информирани, защото ваксините са едно от най-великите открития на съвременната цивилизация. Малък пример за това. Преди появата на ваксината срещу морбили през 1963 г. вирусът заразява 500 000 американци годишно, причинявайки 480 000 хоспитализации. Днес се оповестяват само 60 случая на морбили годишно, предимно от чуждестранни пътници.

В няколко статии ще се опитаме да потърсим отговори на многото въпроси, които идват заедно с добрата новина за ваксината, от специалисти и от научни източници.

Две компании - Pfizer и Moderna - вече са подали заявление за разрешение за спешна употреба за своите кандидати за ваксина, а още няколко компании се очаква да кандидатстват през следващите месеци. Междувременно Обединеното кралство стана първата западна държава, която одобри широкото използване на ваксината на Pfizer, което я направи една от първите страни, които стартират ваксинацията.

Тъй като ваксините се произвеждат за рекордно кратко време, възникват въпроси. Какви са страничните ефекти? Каква е степента на ефективност? И ще трябва ли да се ваксинираме всяка година?

Ето какво знаем дотук. Има над 200 кандидати за ваксина, като 48 са били в клинични изпитвания според Световната здравна организация. Лекарствените компании Pfizer, Moderna и AstraZeneca имат водещите кандидати за ваксина. Pfizer си сътрудничи с немската компания BioNTech, а AstraZeneca си сътрудничи с Оксфордския университет.

След като се ваксинирате, може ли все пак да се разболеете и да предадете вируса на други хора?

Да, възможно е все пак да се разболеете или да предадете вируса на някой друг, дори след като сте получили ваксината, смятат експерти. "Ваксините са 90% ефективни. Това означава, че има малък шанс да срещнете вируса и все пак да се разболеете", казва д-р Шафнър, професор по здравна политика и превантивна медицина в Медицинското училище на Университета Вандербилт..

Например данните от Moderna показват, че от 196 души в клиничното изпитване, които са се заразили с COVID-19, 11 са получили ваксината. Но никой от тези 11 участници не е имал тежко заболяване, което предполага, че ваксината предотвратява тежко изкарване на коронавируса.

Възможно е също да се разболеете, ако не дадете достатъчно време на ваксината да ви осигури защита. Обикновено са необходими няколко седмици, за да може тялото да изгради имунитет след ваксинацията. Така че е възможно някой да се зарази с вируса, който причинява COVID-19, непосредствено преди или непосредствено след ваксинацията и да се разболее.

Има и трета възможност. Ваксината може да ви попречи да срещнете болестта, но не и да предадете вируса на някой друг. За да предотвратите асимптоматична инфекция и предаване, имате нужда от това, което се нарича стерилизиращ имунитет. При него вирусът няма възможност да започне да се репликира. "Стерилизирането" на имунитета обаче е трудно постижимо. По-често хората постигат частичен имунитет, което осигурява бърз отговор, който може да направи повторното разболяване по-малко тежко или по-лесно да се предаде на другите. Не е ясно какъв тип имунитет имат хората, възстановили се от COVID-19, и само времето ще покаже. Все още не е ясно и дали ваксините могат да произведат стерилизиращ имунитет. Така че този въпрос остава отворен.

Колко дълго ще ви защитава ваксината срещу COVID-19? Трябва ли да се имунизираме всяка година? Ами ако вирусът мутира?

Въпреки че ваксините са доказали защитата си срещу вируса, няма данни, които да показват колко дълго може да продължи тази защита, казва Шафнер. „Тази защита може да отслабне с времето и вие отново да бъдете податливи“, предупреждава специалистът. Също така се знае, че ваксината може да предизвика имунен отговор, който да трае по-дълго при някои хора, отколкото при други.

И да, възможно е вирусът да мутира. Колко често? Никой не знае. Всъщност все още не сме виждали мутация, която да избяга от имунитета, предизвикан от ваксина, но няма теоретични или видими причини, поради които това да не може да се случи. Колкото повече пъти предаваме този вирус през хора, норки и други животни, толкова по-вероятно е това в крайна сметка да се случи.

Какви са „съставките“ на ваксината COVID-19? Има ли рискове от метода на иРНК (информационна РНК)?

Нито една от ваксините, разработвани в САЩ, не използва "живия" вирус, който причинява COVID-19, според CDC. Повечето от ваксините в процес на разработване въвеждат протеина "spike", който се намира на повърхността на вируса. Те обучават имунната система да разпознава този протеин и да атакува в случай на инфекция.

Но както ваксините Pfizer, така и тези на Moderna зависят от технология, която досега не се е използвала в търговската ваксина: иРНК или рибонуклеинова киселина. Тези ваксини съчетават предимствата на ДНК ваксините, като едновременно с това се справят с много от недостатъците им. За разлика от ДНК ваксините, иРНК ваксините не трябва да навлизат в ядрото, нито рискуват да бъдат интегрирани в нашата ДНК, и те директно се превръщат в протеинови антигени. В резултат на това иРНК ваксините изискват само 1/1000 от дозата на ДНК ваксините и не се нуждаят от специални устройства за прилагане.

Трябва ли да изчакаме да разберем коя ваксина се представя най-добре? Ако се инжектирате с по-малко ефективната ваксина, това ще попречи ли по-късно да се ваксинирате с по-ефективната?

Не чакайте, казва д-р Питър Хотес, педиатър и директор на Тексаския детски болничен център за разработване на ваксини.
"Не знаем дали защитният имунитет срещу иРНК ваксината трае три месеца, три години или 30 години. Но ще мине известно време, преди да разберем това. Ако се окаже, че ваксината, която сте получили, не защитава много дълго, можете по-късно да се ваксинирате отново със същата или с друга ваксина", казва Хотез. "Така че не чакайте, ваксинирайте се при първа възможност с една от наличните ваксини, за да вкарате неутрализиращи вируса антитела във вашия организъм."

Можете ли да получите една доза от една ваксина и втора доза - от другата ваксина?

Повечето от ваксините на този етап изискват две дози, за да бъдат максимално ефективни. Ваксините на Pfizer / BioNTech се дават с интервал от 21 дни, на Moderna - с 28 дни, а AstraZeneca / Oxford - с интервал от около месец.

Тъй като ваксините се различават по състав, съхранение и време между двете дози, експертите казват, че хората трябва да приемат една и съща ваксина и за двете дози.

Възможно е бъдещите изследвания да покажат, че получаването на подобен тип ваксина - такава от същия „клас“ - би било ефективно, но „никой не знае“ на този етап, казва д-р Грег Полша, директор на изследването на ваксините в клиниката Майо. "На този етап няма проучвания, които разглеждат взаимозаменяемостта на ваксините."

Най-важните отговори за ваксините срещу COVID-19 от световни експерти (част 2)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X