Напишете дума/думи за търсене

Най-важните отговори за ваксините срещу COVID-19 от световни експерти (част 1)

Ваксините са на хоризонта и през последните дни всички говорим и се вълнуваме именно по тази тема. Важно е да сме добре информирани, защото ваксините са едно от най-великите открития на съвременната цивилизация. Малък пример за това. Преди появата на ваксината срещу морбили през 1963 г. вирусът заразява 500 000 американци годишно, причинявайки 480 000 хоспитализации. Днес се оповестяват само 60 случая на морбили годишно, предимно от чуждестранни пътници.

В няколко статии ще се опитаме да потърсим отговори на многото въпроси, които идват заедно с добрата новина за ваксината, от специалисти и от достоверни научни източници.

Две компании - Pfizer и Moderna - вече са подали заявление за разрешение за спешна употреба за своите кандидати за ваксина, а още няколко компании се очаква да кандидатстват през следващите месеци. Междувременно Обединеното кралство стана първата западна държава, която одобри широкото използване на ваксината на Pfizer, което я направи една от първите страни, които стартират ваксинацията.

Тъй като ваксините се произвеждат за рекордно кратко време, възникват въпроси. Какви са страничните ефекти? Каква е степента на ефективност? И ще трябва ли да се ваксинираме всяка година?
Ето какво знаем дотук. Има над 200 кандидати за ваксина, като 48 са били в клинични изпитвания според Световната здравна организация. Лекарствените компании Pfizer, Moderna и AstraZeneca имат водещите кандидати за ваксина. Pfizer си сътрудничи с немската компания BioNTech, а AstraZeneca си сътрудничи с Оксфордския университет.

Какви са страничните ефекти от ваксината? Има ли дългосрочни такива?

И трите кандидат-ваксини съобщават за леки или умерени странични ефекти, най-вече болка на мястото на инжектиране, умора и болки в мускулите и ставите за ден-два.

„Възпалената ръка и усещането за умора за ден-два са много по-добрият вариант от това да се заразите с COVID“, казва д-р Уилям Шафнър, професор по здравна политика и превантивна медицина в Медицинското училище на Университета Вандербилт.

Ако някой има лоша реакция към ваксината, според медицинските експерти това е вероятно да се случи през първите шест седмици след ваксинацията.
В проучванията и на двете ваксини не се наблюдават сериозни странични ефекти. Някои специалисти се опасяват от поява на автоимунни реакции, но това няма как да знаем на този етап. Трябва да минат години, в които да бъдат наблюдавани ваксинираните, за да може да се каже със сигурност дали и какви са дългосрочните ефекти.

Има ли някакви конфликти между ваксината срещу COVID-19 и други лекарства, които приемате?

Д-р Мелани Суифт, лекар от прочутата клиника Mayo, заяви, че експертите не са запознати с лекарства, които биха могли да реагират с ваксината. Тя не е сигурна дали учените отчитат лекарствата, взети по време на изпитанието, но казва, че повече информация за това ще стане публично достъпна, когато FDA разреши ваксините. Ако има някакви ограничения, те ще бъдат описани в разрешението за спешно използване.

Участниците в проучването обаче не могат да получат ваксината COVID-19, ако са били инжектирани с друга ваксина в рамките на определен период от време: две седмици за грип и четири седмици за всяка друга ваксина, казва Суифт. Това е така, защото учените трябва да разграничат имунитета, задействан от ваксината COVID-19, от другия.

Така че може да има някои ограничения в зависимост от това какви ваксини сте приемали наскоро, обяснява специалистът.

Какво е нивото на имунитет след първата ваксинация? Какво се случва, ако втората се забави поради липса на наличност?

Pfizer и Moderna все още не са публикували информация от своите трети фази проучвания за нивото на имунитет, който може да се придобие от първоначалната ваксинация. По-ранните фазови изпитания предполагат, че са необходими две ваксинации, за да се осигури силна и трайна защита.

Както и при другите ваксини - като ваксините срещу морбили, паротит (заушка) и рубеола - експертите казват, че никога не е късно да вземете втората доза, дори ако това е след планираното ви ваксиниране. Няма да ви се налага да приемете първата си доза повторно.

Ако вече сте минали през COVID-19, трябва ли все пак да се ваксинирате?

Да. Хората, които са прекарали COVID-19, могат да бъдат посъветвани да си сложат ваксината поради тежките рискове за здравето, свързани с COVID-19, и факта, че е възможна повторна инфекция с коронавируса", заявяват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, накратко CDC.

Докато серологичните тестове могат да определят дали човек има специфични за вируса антитела, които могат да го предпазят от COVID-19, експертите казват, че все още не е известно колко дълго тези антитела ще присъстват в организма след инфекцията.

„Не знаем колко дълго ще продължи защитата, след като се възстановите“, казва Шафнър. "Винаги е добре да се ваксинирате, защото това осигурява най-добрата защита." Той предупреждава, че няма да има серологични тестове за скрининг на предшестваща инфекция с COVID-19 на местата за ваксинация.

Освен това няма доказателства, че ваксината представлява риск за хората, които преди това са имали COVID-19.

Опасно ли е да се ваксинираме, докато носим вируса, без да знаем?

Медицинските експерти призоваха пациентите да не влизат в лекарския кабинет за планираната им ваксинация, ако имат каквито и да е симптоми за COVID-19. Това би представлявало риск от предаване, както и ще обърка причината за евентуалните странични ефекти.
Много специалисти съветват да ограничите до минимум контактите си с хора извън семейството поне седмица преди ваксинацията. Така може да сте сигурни, че не сте в активна фаза на вируса, в случай че го карате безсимптомно.

След като се ваксинирате, може ли все пак да се разболеете и да предадете вируса на други хора?

Отговор на този и други въпроси относно ваксините очаквайте в утрешната публикация на нашия сайт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X