Напишете дума/думи за търсене

Наистина ли сме най-заразни преди проявата на симптоми за COVID-19?

Както вероятно знаете, много хора са носители на COVID-19, но нямат симптоми и нямат представа, че разпространяват вируса.

Първата информация за тази възможност дойде още в началото на април от директора на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ д-р Робърт Редфийлд. Той каза, че значителен брой заразени всъщност остават безсимптомни. Тогава се предполагаше, че това са 25 процента от заразените.

След известно време изследователи в Исландия съобщиха, че 50% от новите случаи на коронавирус, които са тествали положително, нямат симптоми.

В друг доклад изследователи от Сингапур са идентифицирали седем клъстера случаи, при които пресимптомното предаване е най-вероятното обяснение за появата на вторични случаи.

Този доклад е подкрепен от проучване, публикувано в средата на април, което заключава, че хората без симптоми са източник на 44% от диагностицираните случаи на COVID-19. В допълнение се казва, че хората може да са най-заразни през периода преди да имат симптоми.

„Онези от нас, които получават симптоматика, изглежда, че изхвърляме значителен вирус в нашия орофаринкс вероятно до 48 часа преди да проявим симптоми“, каза Редфийлд. „Това помага да се обясни колко бързо този вирус продължава да се разпространява, защото имаме асимптоматични предаватели.“

Пълно ли е възстановяването от COVID?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X