Напишете дума/думи за търсене

11 спортни мита, които вредят на здравето

Има толкова много за и против, когато става въпрос за трениране, че на човек му е трудно понякога кои съвети да следва и кои да игнорира.
Предлагаме ви списък с тези, които заслужават доверие, и такива, на които не трябва да обръщате внимание.

Мит №1: най-доброто време за тренировка е сутрин
Това определено не е вярно. Най-добрите часове за тренировка са тези, в които се чувствате готови за спортуване. Проучванията показват, че няма реална разлика между сутрешните и вечерните тренировки.

Мит №2: най-добрите упражнения за мозъка са пъзели, игри и кръстословици
Те не са единственият начин за развитие на мозъка. Физическите упражнения са полезни както за тялото, така и за мозъка. Упражненията, които правят забързват притока на кръв, са по-добри от часове, прекарани за решаване на гатанки. Доказано е, че спортът значително подобрява настроението, паметта на човека и предпазва от деменция.

Мит №3: може да пропуснете няколко седмици упражнения и пак ще сте във форма
За съжаление, това изобщо не е вярно. Повечето хора ще загубят мускулен тонус само след едноседмична почивка от тренировка. Така че дори когато постигнете резултатите, към които се стремите, не трябва да се отказвате изцяло от упражнения.

Мит №4: или маратон, или нищо. На дълги разстояния е единственият път.
Не е вярно. Хората, които предпочитат късите разстояния, имат същото състояние на сърцето като тези, които бягат маратони. Освен това леките упражнения като джогинг или дори ходене са по-добри за тялото. Сърцето и съдовата система могат да се адаптират към вашите тренировки.

Мит №5: енергийните напитки са чудесен начин за хидратация по време на тренировка
Енергийните напитки не са нищо повече от захар с вода. Експертите препоръчват да пиете чиста вода и да възстановите енергия с храна, пълна с протеини, след тренировка.

Мит №6: бягащата пътека е по-добра от бягането в парка
Бягането на чист въздух и на бягаща пътека не е същото, дори да изминавате едни и същи разстояния. Бягането срещу вятъра кара много важна група мускули да работят и се изгарят 10% повече калории, отколкото ако тичате на бягаща пътека.

Мит № 7: интензивните тренировки ви карат да ядете
Ако наистина сте гладни след тренировка, това означава, че не спортувате правилно. Всъщност физическите упражнения трябва да потискат глада. Когато спортуваме, производството на грелин (хормона на глада) се забавя и лептинът се увеличава.

Мит № 8: протеиновите барове са чудесен заместител на овесената каша
Протеиновият бар е преработена храна, която изисква да се усвоят по-малко калории, така че е по-малко полезна. Той може да бъде само лека закуска, но не и заместване на овесена каша или друга зърнена култура.

Мит № 9: Йога ще се отърве от болки в гърба
Ако болката е причинена от мускулни проблеми, разтягане и някои пози от нея могат да бъдат много полезни, тъй като те ще засилят мускулите и е възможно болката да изчезне. Но ако имате по-сериозни проблеми, като херния или изгърбване, тогава йога може да причини повече вреда, отколкото полза. Във всеки случай се консултирайте с лекар, преди да започнете да правите йога.

Мит № 10: бягането уврежда коленете и глезените
Няма доказателства, които да подкрепят това погрешно схващане. Според най-новите проучвания бягането не вреди на краката, а ги прави по-силни и по-малко податливи на наранявания.

Мит №11: повече време, прекарано във фитнеса, по-добре
Според лекарите най-важното за всяка тренировка е да не прекалявате. Дори ако трябва да влезете във форма много бързо, е много стресиращо за тялото ви да спортувате всеки ден. То се нуждае от време, за да се възстанови. Това не означава, че трябва да седите вкъщи през целия ден и да ядете храна от веригите за бързо хранене, но почивката е също толкова важна, колкото самите тренировки. И не забравяйте да упражнявате различни мускули в различни модели, за да избегнете наранявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X