Напишете дума/думи за търсене

С малко разходи украсяваме балкона с цветя

Пролетта е на прага на вратата. Намирисва плахо от цветовете на най-нетърпеливите храсти и дървета и обещава скоро да се покаже с пълна сила на прозореца. Вече нямате търпение да се потопите в аромата на петуниите, в лилавото на теменужките и в аленото на мушкатото.

Но знаете, че няма да излезе без пари, ако решите да окичите дома си с пролет. Особено ако трябва да започнете от нула. Семена или цветя, саксии, инструменти, пръст. И това е само началото. Но не бързайте да се отказвате. С малко повече въображение и изобретателност може да сведете разходите до минимум и пак да ви разцъфне пред очите.

Проучете офертите, пазарувайте на едро

Не е задължително да откриете най-добрите ценови предложения в специализираните магазини или разсадници. Разровете се онлайн, разпитайте по-опитните къде да намерите цветя и оборудване на сметка. А ако намерите колега или приятел да ви подкрепи в градинарството, може да си разделите и количествата материал, и разходите.

Подгответе собствен разсад

Едно е да закупите готово и отгледано цвете, друго е да го видите как се ражда пред очите ви от малко семе или луковица. Емоцията настрана, разликата се усеща и финансово.

Използвайте подръчни средства

Растения може да засадите на най-невероятни места. В стара лейка, в ръждясала кофичка, дори в автомобилна гума. Постарайте се да осигурите дренаж и превърнете необичайния съд в саксия. Ако градинарството ви се услади, пренесете творческия си порив извън дома и завладейте тротоарната градинка. Засадете цветя в торбички между летвите на стария шезлонг, в старото сандъче за бижута или където ви отведе въображението.

По-малкото понякога е по-добре

Пространството в градска среда обикновено никога не е достатъчно да се развихрите с градинарство. Не че не сте чували легенди за плантации с домати на балкона, за лехи с марули на перваза и за саксии с пресен лук. Но ако мястото в дома ви е съвсем кът, изнесете цветната картина във висока саксия пред вратата. Засадете я с дребни растения и я аранжирайте с камъчета.

От нищо нещо под прозореца

Нямате балкон, но искате да си откраднете от пролетта и да я засадите под прозореца. Не е невъзможно да си осигурите свежи утрини с вградена саксия. Няколко железни дъги, закрепени в стената, са достатъчни, за да оформите леглото на импровизираното сандъче. Вместо пластмасови или керамични саксии може да положите основата на цветната леха с подложка от кокосови влакна. Нужна ви е торба с богата пръст и живи стръкове цветя, които да ви радват чак до есента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X