Напишете дума/думи за търсене

7 съвета за красива орхидея

Твърдят, че тази кралица на цветята не е претенциозна, но за съжаление понякога малките грешки може да се окажат фатални. Предлагаме ви няколко съвета за красиви орхидеи в домашни условия.

Прозрачна саксия

Колкото и красиви кашпи да имате, дръжте орхидеята в прозрачна саксия. Корените ѝ имат нужда от светлина и ако я поставите в непрозрачна кашпа, рискувате тя да изсъхне или да не цъфти.

Хидратирайте я

Това не означава обаче да я поливате често, а всекидневно да я вапоризирате с хладка вода. Пръскат се само листата и стъблото, в никакъв случай цветовете.

Не я поливайте прекалено често

Орхидеите не бива да бъдат поливани всеки ден. Цветари препоръчват това да се прави веднъж седмично или дори веднъж на две седмици. Преполиването се смята за основната причина за неуспех при отглеждането на орхидеи в домашни условия. Друг трик, който използват, е да не ги поливат директно, а да потапят прозрачната саксия в съд с вода за през нощта например или за няколко часа. Може също да се долива вода - но не студена, в поставката на саксията, ако тя е достатъчно широка и дълбока, че да събере подходящото количество вода.

Никога със студена вода

Много важно при поливането и пръскането на орхидеите е това да не се прави със студена или току-що сипана вода. Специалисти препоръчват водата дори да е преварена и оставена да се охлади до около 18-20 градуса.

Дайте ѝ светлина

Орхидеите имат нужда от светлина, затова не бива да се държат в тъмен ъгъл или далеч от прозореца. Те обаче не търпят да са директно под слънчевите лъчи. Еднакво вредно за тях е да ги поставите в банята например или на силно огрят от слънцето балкон.

Избирайте по-скъпи

Не става дума да ги купувате от луксозни бутици, а да предпочитате такива, които се продават в добри цветарски магазини. Понякога в големи търговски вериги се предлагат орхидеи на ниски цени, но те често са неправилно транспортирани и съхранявани и дори на пръв поглед да изглеждат добре, бързо умират.

Слагайте им само тор за орхидеи

Не бива тези цветя да се торят с обикновена тор. Те имат нужда от специална почва, затова купувайте от специализиран магазин смес като за орхидеи. Някои прибягват и до хитрост и им добавят и тор за цъфтене, но отново специално за орхидеи и е добре да не е много силен концентрат и да не прекалявате с него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X