Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим с новата орхидея

Екзотичните цветове - макар и миниатюрни, виреят и сред дивата природа на Балканите. Нашенските видове са терестрийни - растат по морави и заблатени полета.

От видове като Orchis mascula турците правят легендарния сладък сироп салеп. Има го и във вид на сладолед - салепова дондурма. Видът е пред изчезване в Турция. Най-известната ароматна орхидея за кулинарията без съмнение е Vanilla.

В България се срещат 68 вида от 25 рода. От тях са защитени 24 вида. Отделните цветове на някои от местните орхидеи приличат на жена с рокля или с качулка - каквито са Listera ovate и Orchis purpurea. Заради тази прилика се смятало, че придават мъжка сила на мъжете и плодовитост на жените.

Цветът на Orchis simia съвсем отблизо е също като маймунка. Ophrys apifera пък толкова прилича и мирише на женска пчела, че се опрашва от търтеите. За орхидистите и до днес остава загадка обаче защо при появата на истински пчели мъжките рязко губят интерес към цветето.

Отглеждани правилно, цъфтят с месеци

Орхидеите винаги привличат с яркия си екзотичен цвят. Отглеждани правилно в офис или у дома, цветът им радва окото с месеци. Най-важното, за да видите отново цвят, е да държите орхидеята до прозорец, максимално близо до естествена светлина. Има няколко прости правила, които трябва да се следват, за да цъфти разкошното ви цвете. А веднъж направи ли го, ще разберете, че сте готови да имате цяла колекция.

Първо растение у дома

Най-важно при купуване на орхидея е да огледате корените. Те трябва да са твърди, светло-сиво-зелени. Ако са меки, това е знак за гниене. Запознайте се подробно още в магазина кой вид при какви условия расте най-добре - въздушна влажност и поливане, в какъв субстрат вирее, на хладно или на горещо.

Донесете ли го у дома, пресадете цветето веднага, без да чакате да прецъфти.

Махнете всичкия стар субстрат между корените и го преместете в саксия, която отговаря на размера на кореновата му система в момента - понякога се налага тя да е по-малка. За начинаещи орхидеени ентусиасти прозрачна саксия от мека пластмаса е най-подходяща. При растежа корените може да са залепнали и при пресаждането да се увредят - но това да не ви плаши. Глазираните керамични саксии са абсолютно забранени за орхидеи. Те нараняват корените и създават условия за гниене. Най-новият хит са саксии-решетки от дърво, които осигуряват проветрение и са максимално близки до природните условия на корените. Могат да се намерят в интернет на ionopsis.com. Най-универсалният субстрат за отглеждане на епифитни орхидеи са парченца борова или дъбова кора. Орхидеи като фаленопсис и катлея обичат големи парчета дъбова кора, докато дендробиум и милтония - малки парченца борова кора. Не е шега, че фаленопсис растат добре в саксия, пълна с коркови тапи от вино.

Обикновена пръст за мушката ще убие орхидеята за няколко дни. Само цимбидиум може да оцелее в пръст, която се отцежда добре, но дори и тя обича да има много кора в субстрата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X