Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим с новата орхидея

Много светлина за повече цвят

Без достатъчно светлина орхидеята ще оцелее с години, но няма да цъфти. Поставете растението на прозорец, където светлината е достатъчно силна, за да хвърля сянка с ясни очертания. Ако не сте сигурни, вземете клечка за зъби или от кибрит и я дръжте на 3 см от бял лист хартия - ако клечката няма сянка - светлината не е достатъчна за почти никакви растения.

Прекаленото поливане може да доведе до изгниване

Орхидеите се поливат, когато корените са сухи - това може да е веднъж на 5-12 дни. Но в топло време е по-често. Повдигнете леко саксията да прецените колко тежи - има голяма разлика, когато е суха или мокра. Корените на фаленопсиса са сребристи, когато са сухи, и зелени - когато са мокри. През прозрачна саксия ясно се вижда. Според необходимостта от влага орхидеите се делят на три групи.

Видове, при които субстратът трябва да е влажен постоянно - пафиопедилум, милтония, цимбидиум, одонтоглосум.

Втори вид, чиито субстрат може спокойно да изсъхне между поливанията с изключение на периода на активния растеж - дендробиум, катлея, онцидиум, брассия.

Трети, чиито субстрат винаги трябва да е сух между две поливания - фаленопсис, ванда, аскаценда.

Ако се колебаете, по-добре е да дадете на орхидеята по-малко вода. Спокойно може да заминете за ваканция - орхидеята по-скоро ще загине от преполиване, отколкото от липса на вода. Правилото важи и за торенето. Използва се специален тор за орхидея. А ако употребявате друг - разредете го 4 пъти повече от обикновено.

Влажност

Хибридните видове, които се продават у нас, не се нуждаят от по-висока въздушна влажност в обикновения градски дом. Само в горещите летни дни може да поставяте саксията в паничка с камъни и вода, като дъното на саксията не бива да докосва водата.

Орхидеите онцидиум и милтония обичат да имат мокри листа - напръскани с пулверизатор или под душа, но за катлея и фаленопсис е желателно листата да остават сухи.

Вредители

Не е необходимо да сте експерт, за да разпознаете щитоносните въшки или акарите по орхидеите. Просто ги изчистете от листата (или цветовете) с памуче, натопено в спирт.

Всяка година се откриват 7 нови вида

Орхидеите са най-висшите и сложни растения еволюционно и продължават да се адаптират. Все още не са открити и описани всички видове - всяка година най-малко седем нови вида биват открити и доказани.

Над 90% от орхидеите растат в тропически райони. Семейство Салепови е второто по големина в растителния свят - над 24 000 вида, пръснати във всички части на света, включително на север от полярния кръг и до 5500 м височина. Повечето тропически орхидеи са епифити - живеят прикрепени към кората на дърветата, а корените им висят или стърчат свободно.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X