Напишете дума/думи за търсене

Как да се погрижим за хризантемите

Хризантемите са последните цветя на годината. Цъфтят с настъпването на първите студени дни и остават в градината или на балкона до падането на първия сняг. Хризантемата е любимото цвете на японците, които на 9 септември отбелязват нейния празник. Тогава в храмовете се провеждат тържествени церемонии в чест на хризантемата. През целия ден хората подаряват хризантеми на Буда, а след това вземат със себе си стръкче от осветените растения, защото вярват, че те предпазват от болести, духове и нещастия.

Непретенциозни и неустоими

Хризантемите са едни от малкото цветя, които са богати на сортове и се отличават по багра на цветовете, по форма и по едрина на стъблото и цвета.

Градинарите групират сортовете в две основни групи – едноцветни и дребноцветни. За да имате хубави и кичести хризантеми в градината си не ги отглеждайте всяка година на едно и също място. Хубаво е почвата, в която ги отглеждате да е богата на хранителни вещества. За да имате кичести хризантеми в двора си или на балкона е добре да ги засадите до края на август. Мястото, на което сте решили да засадите вашите хризантеми трябва да е слънчево и в полусянка. Тогава хризантемите цъфтят като „луди”. Единствено едроцветните хризантеми е добре да се отглеждат на топло, защото те са доста чувствителни.

За да имате повече разклонения и обилни цветове махнете растежния връх на хризантемата, когато тя е достигнала височина 10-15 см. Второто пензиране, както го наричат градинарите, се прави когато излезе първата коронна пъпка. Разтежният връх на дребноцъфтящите хризантеми се премахва само веднъж, когато те достигнат на височина 18-20 см. За да ги оформите добре оставете 3-5 връхни разклонения, а всички останали махнете. При едрите хризантеми е добре да премахнете всички странични пъпки. Размножават се по два начина – на туфи (дребноцветните) и чрез резници (и двата вида).

Хризантемите най-често боледуват от листни петна, които се развиват на долните листа и достигат до най-горните. Ако вашите хризантеми имат по листата си светлокафяви кръгли петна значи са болни. За да ги предпазите ги пръскайте редовно с 1 %-ов бордолезов разтвор с прибавка на смолист сапун – 250мл за 10л разтвор.

Хризантемите стоят прекрасно аранжирани във ваза, но много бързо водата, в която са потопети се вмирисва и тинясва. Добре е преди да ги потопите във ваза да сложите във водата 2 с.л. червен оцет. Така вазата ви остава чиста, водата не тинясва и не се вмирисва, а цветята ви са свежи за дълго време.

--------

А вие купихте ли си саксия за вкъщи?

Най-лесни за отглеждане са саксийните хризантеми купени от цветарските магазини. Поддържайте почвата им влажна, като внимавате да не ги преполивате. Използвайте мека вода. Ако обаче хризантемите ви все още са в период на растеж, тогава ги поливайте обилно. За да издържат по-дълго, не дръжте саксията в ъглите на стаята, тъй като не обичат топлината. Дръжте ги на прозореца, като най-доброто място е южно или източно през зимата, а през лятото - западно.

Най-добре хризантемите ще се чувстват на балкона. Те могат да издържат там до падането на първия сняг. След като и последният им цвят падне, изрежете ги до основа и завийте саксията в черна торба. Приберете на не много влажно място, като от време на време поливате с престояла вода със стайна температура. Напролет отвийте саксията и я изнесете на балкона.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X