Напишете дума/думи за търсене

Грижи за цветята през октомври

Eсента дойде, а с нея и захлаждане, вятър и нова порция работа в цветната градина.

Някои от цветята трябва да приберем, други - да подготвим за зимната почивка, а трети тъкмо сега се садят или сеят. А защо, пък, да не украсим входната врата в есенни багри с малко хризантеми, тикви, слама, плашилото от градината или каквото друго се сетите.

Елементите, които ни осигурява есента, са най-вече в огнени багри. Те са чудесен заместител на експлозиите от летни цветове, които вече преминаха.

С малко труд и много творчество можете да украсите кътчето за отдих, балкона или част от градината, така че отново да стане уютно, цветно и да носи настроение. Какви са останалите задачи през октомври. 

Погрижете се за мушкатото

Много пъти сме обсъждали кога и как е най-правилно да се прибират и съхраняват през зимата мушкатата и сакъзите. Времето да ги оставим да почиват вече наближава, а в някои райони даже вече са прибрани.

Не бива да забравяте, че обикновеното зонално мушкато е значително по-издръжливо на ниски температури спрямо роднините си сакъзи и английски мушката. Зоналето можете да приберете последно. Дори листата му да почервенеят от студ, то ще цъфти още. Останалите представители на семейството обаче ще се повредят.

Всеки цветар е стигнал до собствен метод на съхранение. Някои не режат растенията и ги оставят в хладно, но светло помещение. Други пък правят фризура, силните резници залагат за вкореняване, а старите корени оставят в мазето през зимата. Сравнително нови варианти са опаковането на корените във вестници и прибирането им в кашон или окачане с корените нагоре.

Който и метод да изберете, за най-сигурно заложете и резници за вкореняване. Доказано е, че младите растения цъфтят и се развиват значително по-добре и по-бързо в сравнение с няколко годишни мушката.

Вкореняването на резници може да стане във вода или в почва. Коренчета се оформят до 6 седмици в зависимост от условията. Младите растения се отглеждат в светло и хладно помещение с умерени поливки при необходимост. 

За цветчета и след сланите

Несъмнено хризантемите си остават ненадминати виртуози в есенната градина, що се отнася до цъфтеж в студени условия.

Има обаче още много растения, които ще красят градината или балкона в този период от годината.

На първо място ще споменем астрите. Те са представени основно в бели, лилави и розови цветчета, подобни на маргаритки. Селекцията е осигурила от джуджевидни до гиганти, има и хибриди с кичести цветове.

Множеството дребни цветчета цъфтят до края на сезона, осигуряват закъснели запаси от храна за пчелите и други опрашители, а най-хубавото е че са многогодишни.

Ако харесвате астрите, потърсете алпийската разновидност. Цената за растение, засадено в саксия, е около 5 лева. Подберете слънчево място за засаждане. Цветето ще се отглежда почти само.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X