Напишете дума/думи за търсене

Клематис - царицата на пълзящите растения

Когато цъфтят, те са прекрасно допълнение към цветната градина, особено ако в нея има ограда, декоративна решетка, беседка или телове за лози.

Един от най - подходящите за слънчеви места видове е клематисът.

Наричат клематиса “кралица на пълзящите растения”. Красиво и енергично растящо растение, клематисът има около 300 подвида. Клематисът е с грациозни цветове, които цъфтят рано напролет или късно през лятото и в началото на есента.

При правилно засаждане, достатъчно грижи и търпение ще ви възнагради с много стебла, отрупани с бели, сини, виолетови или пурпурни цветове.

Най-добре е да купите растение, високо поне 25 см., с няколко стебла. Изберете внимателно мястото, на което да го засадите, защото клематисът не обича да бъде местен. Ако съответният вид цъфти с по-бледи цветове, изберете място, където следобедното слънце е по-слабо, защото в противен случай, цветовете могат лесно да избледнеят.

Най-подходяща за растението е богатата, добре отцеждаща се почва.

Засаждане на растението

За предпочитане е клематисът да бъде засаден през пролетта.

Преди да засадите растението, потопете саксията, в която сте го купили, за около 10 минути във вода, така че корените добре да се накиснат.

Изкопайте дупка с дълбочина и ширина около 50 см. В дъното на дупката изсипете две лопати добре угнила почва. В пръстта, която сте извадили от дупката, размесете няколко лопати добре угнила почва.

Корените трябва да останат на около 5 см. под нивото на пръстта. Те трябва да бъдат добре защитени. За целта натрупайте в основата на стеблата малко тор и слама и утъпчете леко.

Задължително поставете някаква опора на младото растение.

Полейте обилно. В началото поливайте поне веднъж в седмицата.

Първата пролет, след като сте засадили растението, то трябва да бъде окастрено до първоначалната височина, за да започне да се развива храстовидно в основата. Направете го рано, преди листните пъпки да са се отворили.

За да се закрепи новото растение, са необходими поне две години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X