Напишете дума/думи за търсене

Глоксиния - цвете за ценители

Период на покой

Особеното при глоксинията е, че се нуждае от период на покой, който е през зимата. За да се подготви растението за него, необходимо е да се спре поливането през септември. Така листата постепенно изсъхват, в грудката се натрупват хранителни вещества и тя е готова за зимуване. Някои цветари вадят грудката от почвата, а други я оставят в саксията. Възможни са и двата варианта. Ако оставите грудката в саксията, през зимата трябва да я наблюдавате. Възможно е да се наложи да полеете, но с много малко вода, за да не се сбръчка и изсъхне грудката.

Глоксинията се събужда от края на януари до края на февруари. Ако имате няколко саксии може да го направите през няколко дни, за да имате по-дълъг цъфтежен период. За да пробудите цветето към живот, поставете саксията в топло и светло помещение и полейте почвата. Ако сте извадили грудката, засадете я. Важно е да оставите около 1/3 от нея над повърхността на почвата. Когато корените са по-дълги или са засъхнали в краищата, може малко да ги подрежете.

Размножаване

Най-разпространено, а и най-лесно е размножаването с листни резници. През лятото отрежете лист заедно с листна дръжка и го потопете във вода. След около месец ще се образуват коренчета и зачатък на грудка. Получените нови растения се засаждат в малки саксийки и се поставят в помещение с температура около 15 градуса.

По-опитните градинари практикуват разделяне на грудката. Това обаче е по-сложно начинание и не може да се направи от всеки. Ако разделите грудката неправилно, може не само да не получите ново растение, но и да изгубите майчиното.

Глоксинията се размножава и чрез семена. Те се сеят от края на декември до края на февруари. Тъй като са много дребни, поставят се на повърхността на почвата и не се покриват. За да се осигури добра влажност, съдовете се покриват със стъкло или подходящ найлон. Имайте предвид, че семената поникват бавно. Растенията се засаждат в малки съдове, след като добре формират първи лист.

полезно

Имайте предвид, че младите растения не се приспиват през първата зима. Ако се прихванат и започнат да нарастват, започват да цъфтят още през лятото.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X